Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – De weg naar onderwaterfotograaf (3)

Nadat de onderwatercamera al eerder was uitgebreid met flitsers, was nu de macrolens aan de beurt. Duikreporter Brenda de Vries beschrijft de macro ervaringen in deel drie van haar weg naar onderwaterfotograaf.

Tja, bij onderwaterfotografie hoort ook macrofotografie. De meeste mensen vinden die leuker dan groothoek en makkelijker. Nou ik (nog) niet. Ik kon voor een leuk prijsje een 60mm macrolens vinden voor mijn OMD. Deze past netjes in dezelfde poort als de kitlens, dus helemaal perfect zou je zeggen. Daarbovenop heb ik nog een +10 wet diopter gemonteerd op een flipadapter. Voor nog meer vergroting. En ik ben sinds kort in het bezit van een paar YS-02 flitsers. Als het nu allemaal niet lukt, dan ligt het dus aan mij, en niet aan de camera.

Mijn camera opgetuigd met de macrolens en de 2 flitsers. Op naar het Veenmeer.

Ik begin met wat testfoto’s van zandkorrels bij het strandje. Die lukken. Mooi, dan kan de duik echt beginnen. Bij de mosselen tussen het borstbeeld en het wrakje weet ik dat je soms poliepjes ziet die of op de mosselen, of op steentjes zitten. Dus daar maar naar op zoek. Ja, ik vind ze, maar krijg ze niet op de foto. Het is 1 en al stof, dat krijg ik scherp op de foto, maar niet wat ik wel op de foto wil hebben. Of alles is te donker. GRRRRR, ik was even goed pissig.  Nu had ik al gelezen dat de 60mm lens  best lastig kan focussen soms, ik merk dat ook. Als ik de kitlens op 50mm zet en daar een +10 diopter opzet gaat alles veel gemakkelijker. En voor mijn gevoel heb je dan ongeveer dezelfde ‘macro’. Maar wel moet ik toegeven dat de 60mm net wat mooiere resultaten geeft, tenminste in de woonkamer bij testfoto’s van een stukje kristal, nu onder water lijkt de lens het niet waar te maken.

P4200176-80982

Dus de duik maar vervolgen. Goed, dan maar een waterplant proberen. Of de flitsers gaan niet af, of ik fotografeer vooral stof, of de foto is niet scherp, maar het is allemaal geen succes. Uiteindelijk lukt 1 foto denk ik. Thuis maar kijken. Dus ik ga nu op zoek naar een volgend object om het kunstje te herhalen.

Een mossel lijkt ook te lukken. Maar daar heb ik al een paar foto’s van, dus eigenlijk vind ik het niet het leukste onderwerp. Maar beter iets dan niets.

Dan valt mijn oog op wat luchtbelletjes op een alg of iets dergelijks. Kijken of dat lukt. Ook hier mislukken de meeste foto’s weer.  Maar ik maak toch een paar foto’s met en zonder diopter.

Maar een derde duik met dezelfde batterijen in de flitsers is kennelijk toch niet zo’n goed idee. Ik had de spanning met een batterijtester gemeten voor de duik, en die was nog aardig hoog (1.38V), maar kennelijk al laag genoeg om toch trager op te laden, soms te weigeren en aan het einde van de duik het gewoon helemaal niet meer te doen.

Na 102 minuten ben ik het zat. Ik weet dat ik thuis 99% van de foto’s direct weg kan gooien en ik heb eigenlijk niets bijzonders gezien. Een duik om snel te vergeten dus.

P4210206-80982

21 maart staat een afspraak in Vinkeveen om caveskills (lijnen leggen, luchtdelen, valvedrills, enz) te oefenen met een paar cursisten. Wegens de te verwachten drukte spreken we vroeg af. Deze duik zal ik geen camera meenemen, maar normaal gesproken is de dag lang genoeg om 3 duiken te maken, dus dan kan er zeker 1 duikje de camera mee. MET nieuwe batterijen in de flitsers (oplaadbare zijn besteld, maar nog niet geleverd)

Op duik 3, een funduik gaat de camera mee. Het zicht is slecht, het is overal stof en nog meer stof. Maar je zou zeggen dat er nu wel iets moet lukken voor macro. Baarseitjes liggen er genoeg (die heb ik vreemd genoeg niet in het Veenmeer gezien), dus daar maar mee beginnen.

P4210214-80982

Zebramosseltjes heeft Vinkeveen ook genoeg. Maar altijd trekken ze zich in als ik langskom, dus hopelijk lukt het om ze op de foto te krijgen. He, dit lijkt te lukken. Af en toe zie je wel wat stof, maar ze zijn scherp en helder. Ikke is blij zeggen we dan maar 😀

P4210237-80982

Maar het kan nog dichterbij, nog meer vergroot. De diopter er op. De camera stilhouden is dan echt lastig geworden onder water. Je hebt dus ook wel eens dat het onderwerp net niet geheel in beeld staat. Maar we gaan stug door. En ook nu lukt het om een mosseltje te pakken.

P4210269-80982

Maar mijn favoriete onderwerpen toch wel de kreeftjes. In het Veenmeer heb ik al wat foto’s van Turkse rivierkreeftjes gemaakt, maar nog zonder flitsers. Nu moet het met flitsers en dan maar van de Amerikaanse kreeftjes die in Vinkeveen wel zitten. Hopelijk springen ze niet weg.

Ik vind er diverse en ze blijven geduldig zitten. Met en zonder diopter maak ik foto’s.  Ik maak 1 foto met diopter waarvan ik echt denk ‘YES’. Als die thuis dan ook maar net zo goed is als ik nu denk……

Thuis de foto’s bekeken. Ik heb denk ik 4 gb aan bestanden, een stuk of 150 foto’s en hou er denk ik een stuk of 20 van over waar ik over kan gaan beoordelen wat goed is en wat beter kan (de rest is of niet scherp, of gewoon direct niets). En ja, mijn kreeftje met diopter is inderdaad gelukt. Ik heb ook nog 1 mooie van een kreeftje zonder diopter.

De volgende duik gaat mijn fisheyelens mooi weer mee.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief