Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Bijna compleet

Wat doe je als je een nieuwe videolamp wil testen? Zo snel mogelijk het water in als het aan Duikreporter Dirk Van den Berg ligt.

Ik schreef het in mijn vorige reportage: even niet duiken – tandjes laten trekken … Dat was maandag. Ik schreef ook dat ik met mijn nieuwe videoconfiguratie niet tevreden was over de belichting en dat de verlengde armen van mijn videolampen onhandig zijn en mijn camera uit balans brengen … Dinsdag rij ik naar onderwaterhuis.nl en ik schaf me het Weefine Ring Light 3000 aan. De overbodig genomen armen nemen ze terug. Van service gesproken!

Woensdagmorgen krijg ik een bericht binnen van Bart Holvoet dat hij ’s avonds in de Put van Ekeren gaat duiken. Tja, dat is nog wat vroeg na de tandarts … Het begint in de loop van de dag te kriebelen, nee, niet mijn tanden, maar het duikvirus. Ik wil die nieuwe lamp gaan testen! Even in de spiegel kijken … dat ziet er goed uit en ik voel niets, so let’s go!

Onverwacht kom ik bij de put buddy Pierre Spirlet en Boris Lambrechts tegen. Die komen een spoelduik maken na twee duiken in Zeeland. Gunther en Annemie, de gidsen van Dahab zijn er ook! Ze komen niet duiken, maar nog even langs vóór ze terug naar Egypte vertrekken. Even later is Bart er ook met zijn buddy. Ik ga solo: camera en lampen uittesten!

Het wordt een ondiepe duik (slechts even naar 8 meter) van 95 minuten. Ik probeer de verschillende instellingen uit (jawel ik heb al eens een bescheiden blik in de instructies geworpen en weet de knopjes nu toch al staan!). Voorlopig kom ik tot de vasstelling dat de auto-white balans de beste is, logisch vermits ik met videolampen werk én nu nog dat ring licht erbij. Daar ben ik best tevreden over: nu kan ik mijn onderwerp tenminste van dichtbij benaderen met voldoende licht, zonder dat ik die armen in de juiste stand moet liggen wringen.

Het testen wordt even onderbroken door een waterspin die naar beneden komt gesparteld. Nog nooit gezien! Lastig om te focussen zo’n klein ding in het blauwe, maar het lukt beter dan verwacht!

Dirk-Van-den-Bergh_20190807_waterspin2-84535

Ik zoek vooral naar kleine onderwerpen om te zien hoe de belichting werkt. De kokerjuffers zijn daar ideaal voor.

Dirk-Van-den-Bergh_20190807_kokerjuffer-84535

Ik neem ook een mosseltje in close-up. Wanneer ik thuiskom zie ik op de achtergrond zoetwater poliepen zitten. Nog nooit gezien!

Dirk-Van-den-Bergh_20190807_mossel-en-zoetwater-waterpoliepen-84535

Ik film ook veel beelden van visjes, afwisselend met de TG6 en de GoPro. De directe focus van de GoPro blijft hier mijn voorkeur hebben, al is de witbalans van de TG6 in veel gevallen beter. Het ringlicht doet de visjes ook oplichten. Leuk! Maar mijn installatie is nog niet compleet: ik wacht nog op de 90° hoekzoeker voor de TG6. Hierdoor zal ik van boven in de zoeker kunnen kijken en bovendien vergroot die het scherm. Misschien dat ik in de toekomst de poliepjes dan wél tijdens de opname zie!

Ik heb bij de video een vrolijk muziekje gezet omdat ik blij ben met mijn configuratie!

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *