Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen- Egypte in 1978 (3)

Berthold Raadsen duikt in het verleden! Terug naar Egypte in 1978, terug naar de tijd dat je de duikers op de duikstekken nog op één hand kon tellen.  

Voor de goede orde, en alleen voor dat……. Marsa el Mariga, ligt net ten zuid-oosten van de Straat van Tiran, dus b u i t e n de Golf van Eilath en dus in de Rode Zee…… Waarom wij die duik vanuit Di Zahav als eerste deden………..dat zal altijd wel in het verleden opgeslagen blijven……. Overigens toen we bij de Marsa el Mariga duiksite aankwamen hadden we voor het eerst meer dan dit buddy paar ter plekke. Inmiddels hadden wij wij via de pragmatiek uitgevonden dat er harde plekken in de woestijn zijn ( de wasbordpaden) en zachte stukken waar je zeker niet moet parkeren of rijden. Onze uitvoering was als volgt: De bijrijder gaat in het open raam van de “Desert Edition” zitten  en geeft rijinstrukties, naar links naar rechts ennnnnn…. h i e r  parkeren! Dat hadden deze leden ( van onze hedentendage leeftijd schat ik nu) duidelijk niet gedaan: Tot over hun assen in het zand. Lang verhaal kort; plan gemaakt en hen en hun auto uit de misère gehaald. Daarna spullen klaar leggen langs de waterkant, want het was inmiddels reeds behoorlijk warm en duiken ( zie deel 2 hiervoor)

De RED SEA DIVER’S GUIDE geeft aan dat we eerst de Canyon moeten doen en daarna The Lighthouse. Gehoorzaam en dociel als wij zijn doen wij dat ook. Rijden naar de Canyon. Ons boek geeft aan vierwieldrive, dus frontweeldrive en verders niets. Zonder al te veel problemen bereiken we the Canyon. Duidelijk is wel dat The bluehole geen optie is voor ons…… Plan you dive and dive your plan (dat plan dat hadden we al gemaakt tijdens het ontbijt)  Door de opening in het rif naar buiten en naar links . Zoeken naar de ingang van de tunnel en gaan. Die ingang vinden we niet direct, maar we vinden wel de crack in het tunnelplafond op de bodem; terug richting kant over de crack in de bodem en daar is de ingang. Daar er in en langzaam door de slingerende canyon naar beneden. Altijd is er licht, soms schaars, maar er is licht. En onze lampen helpen. Er is weing leven. De kale crack is boven ons in het plafond en vrijwel altijd is ie te smal om er uit te gaan. Dat geeft toch af en toe wat gevoelens zeg ik dan maar….. Maar aan het eind is de grote uitgang en dat klopt; op ruim 50 meter bereiken we de vrije bodem weer. We zakken door tot 60 meter. De begroeing is hier schaars om niet tezeggen het is kaal, vissen zijn er nauwelijks, dus langzaam over de crack in de bodem weer naar boven, ruim decoën door naar de nu weer rijke ondewaternatuur te kijken en door de crack in het rif terug naar de kant. In de crack van het rif is een kleine overhang met daaronder Koraalduivels……. (60/85)

 

 

Berthold_Raadsen_24april1978_16_ Dahab_Di Zahav-80357

Geheel trouw aan de instructies wordt de tweede duik The Lighthouse. Een paar bedouinenhutjes en een vuurtoren en verders niets , zelfs geen mededuikers. Lopen en snorkelen over het platte rifdak. Oppassen er zitten gaten in het dat dak de voetbodem. Een gebroken been is niet aan te raden.  Over de rand, langs de koraal tuin linksaf de hoek om, prachtig is het het koraal de vissen. Mijn buddy gaat hier met zijn bovemlijf een grotje in. Ennn hij houdt het uit. Ik kijk eens over zijn schouder, maar zie niets bijzonders. Dus ga ik verder; na een minuut of 10 ben ik terug bij de buddy, die nog steeds in het grotje hangt.Tis mooi geweest ik pak hem bij zijn schouder, druk hem wat omlaag en eruit is ie. Na de duik bij het afpilzen vertelt hij me dat hij vast zat in dat grotje; de gedachte dat ik in de buurt was en hem zou losmaken hield hem kalm……. Maar goed de duik gaat verder wij draaien ons naar de zee en dan is er dit tafreel……

Berthold_Raadsen_26april1978_17_ Dahab_Lighthouse-80357

Berthold_Raadsen_26april1978_19_ Dahab Lighthouse-80357

Adembenemend toch. Zij zijn er zo maar ineens en ze zijn zo ook weer weg en wij gaan door met de duik. Nog meer grotjes die niet gevuld zijn met glasvisjes maar met bijlvissen. Dieper in  een grot ook een blik naar boven door het dak van de grot; van onder naar boven! (19/85)

Berthold_Raadsen_26april1978_15_ Dahab_Di Zahav-80357

Berthold_Raadsen_24april1978_ 14_ Dahab_Di Zahav-80357

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief