Mooie duikplaatsen op St. Eustatius
Dat St. Eustatius een rijke historie heeft, zie je niet alleen op het eiland zelf, maar ook onder water. Wrakken, een grote hoeveelheid oude ankers, ballaststenen, blauwe kralen: op iedere duikplaats vind je een stukje historie. Deze vijf duikplaatsen wil je zeker niet missen!
Charles L. Brown
Het grootste en bekendste wrak bij St. Eustatius in de Charles L. Brown. Deze voormalige kabellegger werd in 1954 in Italië gebouwd en werd jarenlang rond de Malediven ingezet. Toen het schip uit de actieve vaart werd genomen, kocht St. Eustatius het met als doel het af te zinken als kunstmatig rif. Het schip werd schoongemaakt en geprepareerd voor duikers. Op 25 juli 2003 werd de Charles Brown naar de zeebodem verwezen. Het 100 meter lange schip ligt nu op stuurboordzijde op de bodem. Vanwege de omvang van het schip is de eerste aanblik tijdens de afdaling bijzonder indrukwekkend. Het grootste deel van de opbouw is intact. En getrainde wrakduikers kunnen ook een kijkje aan de binnenzijde nemen.
Het diepste punt is op 31 meter, maar omdat het minst diepe deel op 18 meter ligt, is het wrak ook voor minder ervaren duikers bereikbaar, mits ze aan de bovenzijde blijven. Grote scholen horsmakrelen cirkelen boven het wrak, net als barracuda’s. Een indrukwekkende vaste gast is barracuda Charlie, een beroemdheid. Vaak worden ook een of meer schildpadden of rifhaaien rond het schip gezien.
- Minimale diepte: 18 meter
- Maximale diepte: 31 meter
- Lengte wrak: 100 meter
- Gezonken in: 2003


Blue Bead Hole
Blue Bead Hole wil je niet missen wanneer je gaat duiken op Sint Eustatius. Deze duikplaats ligt tussen de oude haven en de riffen op de zuidhoek van het eiland. Het unieke van deze duik zijn zoals de naam al aangeeft, de ‘blue beads’, de blauwe kralen die je hier kunt vinden. Of eigenlijk, zoals de legende aangeeft, de kans dat zo’n kraal jou vindt.
Met de blauwe kralen die in een ver verleden in Amsterdam werden gemaakt, werden in de koloniale tijd gebruikt de slaven op Sint Eustatius betaald. Het verhaal wil dat de slaven zich toen de slavernij afgeschaft werd, verzamelden op de kliffen en massaal de blauwe kralen – het kenmerk van de slavernij – in zee gooiden. Maar hoe mooi het verhaal ook is, het is waarschijnlijker dat de kralen, die soms ook op grote afstand van de kust liggen, afkomstig zijn van een van de schepen die voor de kust zijn gevonden. De kans dat je er een vindt, wordt steeds kleiner, maar door stormen en waterbeweging komen er steeds opnieuw kralen uit het zand tevoorschijn.
Vind je geen kraal, ook dan is deze duik meer dan de moeite waard! De Pike en Sailfin Blennies, Mantis shrimp en Flying Gurnards kom je hier ook tegen.
- Maximale diepte: 17 meter

Stenapa Reef
STENAPA staat voor St. Eustatius National Park Foundation en de duikplaats is daarnaar vernoemd. Dieper dan 18 meter is het hier niet en de stek is dan ook geschikt voor alle duikers. Een sleepbootje, een trekschuit en de restanten van een tanker hebben samen een schitterend rif op de zandbodem gevormd. Vooral de sleepboot is ontzettend kleurrijk – hij is begroeid met verschillende korstvormende sponzen en koralen in felle kleuren. Grote roggen, Franse keizersvissen, kreeften en barracuda’s hebben er hun onderkomen en grote schildpadden komen regelmatig aanwaaien.
- Minimale diepte: 12 meter
- Maximale diepte: 18 meter

Chien Tong
Deze vissersboot uit Taiwan liep in de haven van Sint Eustatius ernstige schade op aan de boeg (nog altijd zichtbaar onder water), waarna de verzekeringsmaatschappij het schip niet meer wilde verzekeren. Net als de Charles Brown werd ook de Chien Tong schoongemaakt en geprepareerd voor duikers. In 2004 werd het schip gecontroleerd afgezonken in Orange Bay. Het 52 meter lange schip ligt op zijn kiel op de zeebodem. Het wrak is begroeid met koralen, zeewaaiers en sponzen en trekt bijzonder veel onderwaterleven aan. Barracuda’s, horsmakrelen en roggen worden hier veel gezien. Deze duikplaats staat bekend als de beste nachtduikplek van het eiland. Zowel groene schildpadden als karetschildpadden gebruiken het wrak als slaapkamer en tijdens een nachtduik is de kans dan ook groot dat verschillende exemplaren slaperig opkijken in het licht van je duiklamp. Maar ook andere nachtdieren, zoals beerkreeften, veersterren en verschillende soorten krabben en garnalen lijken uit het niets tevoorschijn te komen als het donker wordt.
- Minimale diepte: 15 meter
- Maximale diepte: 24 meter
- Lengte: 52 meter
- Gezonken in: 2004


Double Wreck
Je zou bij de naam van de duikplaats anders verwachten, maar op deze plek ga je geen wrakken (meer) vinden. Het hout van deze eeuwenoude wrakken is al lang vergaan, maar de ballaststenen die je overal op deze duikplaats vindt, en de grote ankers zijn het bewijs dat ze hier hebben gelegen. De diepte op deze duikplaats is 18 meter en de duikplaats is niet erg groot. Maar de diversiteit aan onderwaterleven is enorm en onderwaterfotografen zullen zich hier eindeloos kunnen vermaken. Tussen de met sponzen en koralen begroeide ballaststenen leven ontzettend veel kleine visjes, garnalen en krabbetjes. Kijk ook eens goed naar de oude ankers, dan zul je zien dat in vrijwel ieder gaatje een klein visje huist. Naast het kleine leven zijn er altijd grote roggen, barracuda’s en zeker één schildpad aanwezig. Een prima duikplaats voor een lange, relaxte duik.
- Minimale diepte: 12 meter
- Maximale diepte: 18 meter