Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duikers voor pampus

Afgelopen zaterdag hebben zo’n honderd duikers letterlijk voor pampus gelegen. Normaal verboden terrein voor duikers, nu was er eenmalig de kans om een duik te maken in de haven van Forteiland Pampus. Een bijzondere gelegenheid en een minstens zo bijzondere duik.

Je hoort het niet veel, duiken in het IJsselmeer. Duiken rond Pampus is al helemaal onmogelijk. Het forteiland is een beschermd gebied en het water rond het eiland druk gebruikte vaarroute.  Het Duiken bij Pampus is een lang gekoesterde wens van Duikteam “Voor Pampus” uit Muiden en ze hebben het mogelijk gemaakt.

Pampus

Forteiland Pampus is gebouwd tussen 1887 en 1895. Het fort is gebouwd om Amsterdam te beschermen en hiervoor werd een militair plan ontworpen waar het fort onderdeel van is, “de Stelling van Amsterdam”_DSC0458. Om een aanval vanaf het IJ af te weren is besloten om dit fort in het IJmeer te bouwen ter hoogte van de zandbank “pampus”. Hoewel Pampus in opdracht van het Ministerie van Oorlog is gebouwd, is het nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt. Het fort werd in de Eerst Wereldoorlog bemand en in vredestijd woonde alleen de fortwachter op het eiland. Forteiland Pampus werd gesloten in 1933. Sinds die tijd is het eiland in verval geraakt, onder andere door plunderingen in de Tweede Wereldoorlog. Totdat in de Stichting Pampus in 1990 is opgericht om het verval te stoppen en het fort haar schoonheid terug te geven. Tegenwoordig is het Forteiland geopend voor publiek, van een militair bastion is het nu veranderd in een eiland van rust, genieten en plezier voor jong en oud. Forteiland Pampus opent elk jaar op 1 april haar deuren voor bezoekers. Deze opening gaat jaarlijks gepaard met feestelijk evenement, waarbij het dit jaar voor het eerst mogelijk was hier een duik te maken.

Duiken

Het duiken op Pampus bleek bijzonder populair, wegens enorme belangstelling moest de inschrijving al snel worden gesloten. Een groep van honderd gelukkige duikers kon echter afreizen naar Pampus. Vanuit de haven van Muiden is iedereen na een korte boottocht overgezet. Elke duiker voorzien van zijn eigen materiaal , een goed humeur en het nieuwsgierige gevoel wat hem of haar te wachten staat.  Na een duidelijk briefing tijd voor de sprong in het diepe. Georganiseerd en verspreid over twee groepen kon elk buddy team aan de duik beginnen. Als snel veranderde de haven tot het territorium van  een groep nieuwsgierige sportduikers

_DSC0479 IMAG0251

_DSC0466 IMAG0248

_DSC0505 _DSC0576

_DSC7657_1 _DSC7710

_DSC7635 _DSC7670

 

 

 

Schatkisten

De organisatie had zich goed voorbereid op tegenvallend zicht. Om de duikers een leuke en uitdagende duik te bieden kon je verspreid over het duikgebied in de haven sleutels opduiken. Voor beide groepen duikers ruim voldoende sleutels. Verschillende buddy paren eindigde hun duik met een grote grijns op hun gezicht en met een sleutel in de hand. Deze sleutels hoorde bij de schatkisten… past de sleutel, dan maakte je kans op een aardige prijs. Zo kon je als “Pampus-duiker” zo maar ineens naar huis gaan met een diner-voor-twee, een Muier Schipper Bitter, een duiklamp, of een andere leuke verrassingen.

Duiken voor Blue Ribbon.

_DSC0606De organisatie van dit evenement was in handen van Duikteam Voor Pampus, Forteiland Pampus en evenementenbureau De Bootsmannen. Het doel  was om het minstens één keer mogelijk te maken op deze locatie te hebben kunnen duiken, maar ook om een goed doel te steunen. Met medewerking van verschillende sponsoren en de bijdrage van de deelnemende duikers is geld ingezameld voor Blue Ribbon. Blue Ribbon is een stichting die zich op verschillende manieren inzet om prostaatkankersterfte te verminderen.   Aan het eind van de dag kon de organisatie een fraaie cheque overhandigen van € 1.455,- .

Weer voor pampus liggen

Ondanks het IJsselmeerzicht zag je op Pampus verrassend veel enthousiaste gezichten. Door de goede organisatie en natuurlijk het duiken op deze bijzondere locatie een succesvolle en zeer geslaagde dag. Honderd gelukkige duikers hebben deze speciale duik in hun logboek bij kunnen schrijven. Volgend jaar weer voor pampus liggen?

foto’s: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief