Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duikers vinden 300 jaar oud Brits oorlogsschip

Het wrak van de Gloucester, het beroemde oorlogsschip van de latere Britse koning James II, is ontdekt op de zeebodem. Een belangrijke vondst!

De duikende broers Julian en Lincoln Barnwell hebben voor de kust van Great Yarmouth het wrak van de Gloucester, een oorlogsschip uit de zeventiende eeuw, gevonden. Dit gebeurde al in 2007 in internationale wateren en het wrak moest eerst worden veiliggesteld. Ook de daadwerkelijke identificatie heeft enkele jaren geduurd – in 2012 werd vastgesteld dat de gevonden scheepsbel van de Gloucester was. Pas vandaag werd de vondst door de University of East Anglia aan de buitenwereld bekend gemaakt. Waar het wrak ligt, wordt overigens niet naar buiten gebracht.

Volgens Britse archeologen is het een belangrijke vondst en werpt de ontdekking nieuw licht op de sociale, politieke en maritieme geschiedenis van de zeventiende eeuw.  Onder andere zijn er kanonnen, bestek, ongeopende flessen met wijn, een bril en de scheepsbel gevonden.

Aan boord was de toekomstige koning James II, die de ramp overleefde in tegenstelling tot honderden bemanningsleden. Zij kwamen om het leven omdat James lange tijd weigerde het zinkende schip te verlaten. Volgens de regels mocht de bemanning pas na hem van boord. Als James zelf zou zijn omgekomen, zou de geschiedenis een heel andere wending hebben genomen, aldus de onderzoekers.

Ben je benieuwd naar het wrak, de geschiedenis en de vondsten? In het Norwich Castle Museum zal in het voorjaar van 2023 een tentoonstelling worden ingericht.

Kanonnen opd e Gloucester. Bron: University of East Anglia.
Bron: University of East Anglia.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief