Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Nieuws

Duikers en zeilers zitten elkaar in het vaarwater

Duiker én zeiler Bas Brand maakt zich zorgen over de veiligheid van duikers in water waar ook andere watersporters actief zijn. Inmiddels is er op initiatief van Bas en de KNRM een dialoog op gang gekomen.

Tot grote ongelukken is het nog niet gekomen, maar je kunt erop wachten: een botsing tussen een zeilboot en een sportduiker met dodelijke afloop. Met circa 2,5 miljoen recreanten boven water en 300.000 onder water, ligt het gevaar op de loer. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wil daarom dat zeilers, duikers en eigenaren van motorboten meer van elkaar leren.

“Het is gewoon ontzettend druk op het water”, zegt Olaf Tompot van de KNRM. “En ze zitten in elkaars vaarwater. Wij willen daarom meer aandacht voor preventie.”

Met de kennis over en weer is het niet best gesteld. “De bewustwording moet groter worden. Wij gaan met duikorganisaties en watersportbonden in overleg om de watersport veiliger te maken.”

Hoe onveilig het kan zijn, blijkt uit een verhaal dat onlangs op de PADI-website verscheen van Bas Brand. Hij is zeiler en sinds vijf jaar ook duiker. Brand realiseert zich de laatste jaren pas dat hij als zeiler geregeld over duikers heen moet zijn gevaren. Deze zomer verongelukte bij de Canarische Eilanden nog een duikster toen ze bij het bovenkomen in aanraking kwam met een surfboard.

“Met veel plezier zeil ik al jaren in Zeeland en sinds 2010 duik ik daar ook. Als zeiler maakte ik vaak mooie slagen zo dicht mogelijk langs de kant. Daar zijn ook duikers. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar duikers komen op een gegeven moment weer naar boven. Dan is het niet fijn als er toevallig de kiel van een zeilboot langskomt.”

Op hydrografische kaarten die zeilers gebruiken, staat van alles, zoals plekken voor kitesurfers en snelvaarplekken, zegt Brand. “Maar duikplaatsen worden niet aangegeven. Heel gevaarlijk.”

Anker op je hoofd

Ook is de duiker altijd bang dat een zeiler opeens een anker uitgooit. “Als je die op je hoofd krijgt, is dat niet echt fijn. Het risico dat er een keer écht iets gebeurt, is aanwezig.”

Het wordt steeds drukker op en onder water; steeds meer mensen varen en duiken. Het ‘zeemanschap’ is er niet beter op geworden, zegt Tompot. Oorzaak is dat steeds minder Nederlanders een boot bezitten omdat ze die te duur vinden en er dan maar af en toe een huren. “We hebben in Nederland weinig wetten en regels voor op het water. Die vrijheid is aan de ene kant mooi, maar vooral nieuwe zeilers moet je toch de nodige kennis voor een veilige vaartocht bijbrengen.”

Wil je het interview horen, klik dan hier. Het geluidsfragment vind je rechts in de marge.
Bas is ook Duikreporter en heeft een Duikreport over dit onderwerp gemaakt. 

Bron: NOS.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief