Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duikers ruimen 3000 kg visnetten op uit Noordzee

Ghost Fishing en Wrakduikteam Zeester hebben dit jaar 3000 kg aan visnetten opgeruimd van noordzeewrakken in het kader van het Healthy Seas-initiatief. 

Healthy Seas neemt de van de zeebodem verwijderde visnetten van de duikers in en maakt er weer iets nuttigs van, zoals bijvoorbeeld sokken, badpakken of tapijt. Deze samenwerking is inmiddels een best practice-voorbeeld voor circulaire economie.

Wereldwijd is het Healthy Seas-programma de afgelopen jaren steeds groter en effectiever is geworden. Alleen al in Nederland hebben hebben 65 vrijwillige duikers van Stichting Ghost Fishing en Wrakduikteam Zeester 3000 kg visnetten opgeruimd van scheepswrakken in de Noordzee.

Een gedeelte van de financiering van de expedities komt van de Nationale Postcode Loterij, die de Healthy Seas Socks als prijs weggeeft aan haar winnaars. Deze sokken worden geproduceerd door Star Sock, een van de oprichters van het initiatief. Het Healthy Seas-initiatief werkt daarnaast via C.I.V. Den Oever U.A. ook samen met vissers uit de haven van Den Oever om te voorkomen dat hun gebruikte netten naar de vuilstort worden gestuurd. In 2019 werd door de vissers 20.000 kg netten ingezameld voor Healthy Seas. Net als de “spooknetten” die door de duikers van de Noordzeebodem werden teruggewonnen, werden ook deze ingezamelde netten door Nofir verwerkt. Vervolgens worden deze verwerkte netten door Aquafil samen met ander nylon afval geregenereerd tot ECONYL ® -garen. Dit is een duurzame grondstof die wordt gebruikt voor de productie van sokken, badkleding, sportkleding, tapijten en meer.

Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden, daarom verwijderen de vrijwilligers van Stichting Ghost Fishing niet alleen de verloren “spooknetten” van wrakken en riffen, maar documenteren zij hun activiteiten ook door middel van foto’s en video’s. Dit indrukwekkende beeldmateriaal wordt gebruikt om het publiek bewuster te maken van de verwoestende effecten die deze onzichtbare “spooknetten” op het leven in zee hebben.

Naar schatting wordt jaarlijks 640.000 ton vistuig in zeeën en oceanen achtergelaten of verlaten (FAO / UNEP, 2009). Duikgroepen over de gehele wereld volgen het voorbeeld van de Nederlandse duikers en inmiddels zijn er Ghost Fishing-subgroepen opgezet in het Verenigd-Koninkrijk, Griekenland, Libanon, Egypte, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Costa Brava, Malta en Polen.

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

1 reactie

  1. Avatar

    De sokken zijn fantastisch, en als je weet dat deze helden er alles voor over hebben om de zeeën te ontdoen van die ellendige netten, dan voel je je hooguit een held op sokken als je ze draagt. Maar doordat je het project ermee helpt, ben je ook weer erg goed bezig. Dook ik goed genoeg om te helpen, dan zou ik dat zeker doen. Aan een sta in de weg hebben ze daar op diepte niet veel, dus help ik graag door de sokken te kopen, te dragen en dit goede werk uit te dragen.
    Lidl verkocht ze ook hoorde ik onlangs, gaaf toch?

    640.000 ton visnet, per jaar, in de zee…… Nee…..!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *