Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duikers! Check je hart!

Het aantal ongevallen met duikers binnen Nederland is relatief laag, maar het kan nog veiliger. De meeste ongevallen zijn te relateren aan de conditie van de duiker. Door een tijdige gezondheidskeuring kan het risico op een ongeval verder worden gereduceerd. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en diverse landelijke duikorganisatie willen met deze campagne duikers bewust maken van hun conditie.

Foto: Mario Rentmeester

Gezondheidskeuring voor nog meer plezier
De KNRM krijgt 5 tot 8 maal per jaar een melding voor een duiker in nood. Helaas kan er niet altijd tijdig hulp geboden worden. Vaak is de duiker in diep water onwel geworden en is tijdige opstijging niet mogelijk geweest.

Duikers die aangesloten zijn bij landelijke verenigingen laten zich meestal om de 5 jaar keuren. Na het 50e levensjaar wordt aanbevolen om dit jaarlijks te doen. Hoewel er altijd risico’s blijven bestaan, helpt een tijdige keuring om beter in te schatten wat de aanvaardbare risico’s zijn bij het duiken. De keuring helpt de duiker om binnen de eigen grenzen maximaal te genieten van het duiken. De campagne “Check je hart!” adviseert om niet te gokken met je conditie. Via www.knrm.nl/duikers en de websites van de deelnemende duikorganisaties (DAN, NOB, PADI en SSI) zijn duikkeuringen te vinden.

Duikoefening in Zeeland
Als aftrap voor de campagnes vond op 24 juni een grote oefening met duikers en KNRM plaats in Zeeland. Tijdens de oefening werd aandacht geschonken aan gezondheidsaspecten en het voorbereiden van de duik. Duikers en vrijwillige bemanningsleden van de KNRM hadden de mogelijkheid om te oefenen en een noodsituatie te ervaren.

1 reactie

  1. Avatar

    Goeie zaak. Ben net gisteren weer gekeurd. Mag weer een jaartje verder down under.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief