Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Italiaans wrakkenparadijs

Het gebied rond Portofino staat niet alleen bekend om zijn biodiversiteit, maar ook om de wrakken die er liggen. Een paradijs voor wrakduikers!

KT-wrak

Tijdens de wereldoorlogen zijn er bij Portofino de nodige schepen gesneuveld en ook schepen die de haven van Genua probeerden te bereiken, kwamen en komen wel eens bedrogen uit. Het bekendste wrak in dit gebied en ook het grootste beduikbare wrak in de Middellandse Zee is de Haven. Geen duiker raakt hier ooit op uitgekeken en duikers uit alle windstreken komen hier speciaal voor dit wrak heen.

Met Il Grande Blue kan je op een groot aantal wrakken, waaronder de Haven, duiken. Het duikcentrum in Santa Margherita Ligure -net voor Portofino- is naast recreatief duiken ook helemaal ingericht op technisch duiken. Speciale duiken, opleidingen, huuruitrustingen en ademgassen – als technische duiker vind je wat je nodig hebt.

Zelf duik ik op de Mohawk Deer, het wrak dat niet ver van het duikcentrum ligt. Natuurlijk binnen mijn recreatieve grenzen. Maar de technische duikers, waaronder een aantal met rebreather, zoeken het dieper op.

Zo ook, Kris Saksida. Hij heeft net bij Il Grande Blue zijn opleiding met de JJ rebreather afgerond. Meghan, zijn echtgenote, is in de weer met een sidemountconfiguratie. Hun kinderen zijn er nu niet bij, maar de duikfamilie die op vele plekken heeft gedoken, komt altijd weer terug naar Santa Margherita Ligure. «Dit is niet alleen een duikbestemming, maar een geweldige vakantiebestemming. Er is van alles op en in het water te doen, de natuur, winkelen en natuurlijk het lekkere Italiaanse eten.»

Kris komt graag bij Il Grande Blue. Bij dit duikcentrum volgde hij ook zijn technische duikopleidingen. Hij is vol lof over de professionaliteit van het duikcentrum. Zeker de wrakken trekken hem aan. Ik vraag hem naar zijn drie favorieten.

Haven

Met stip op één noemt Kris de Haven, die in 1977 als de Amoco Milford Haven te water werd gelaten. In 1991 ging het mis, tijdens het lossen van ruwe olie waren er explosies, waarna 50.000 ton ruwe olie in zee stroomde – een milieuramp van formaat. De supertanker ligt nu op ongeveer 45 minuten varen van Santa Margherita Ligure. Met zijn 344 meter lang en 51 meter breed is dit het grootste wrak in de Middellandse Zee. Een wrak waar je -met de juiste opleiding- op en in kunt blijven duiken omdat er zo veel te ontdekken valt. Kris vertelt: «Elke duik hier is anders, steeds weer verken je een stukje van het wrak. De propellers zijn enorm en met goed zicht kun je het wrak van begin tot eind zien.»
Het hoogste punt van deze tanker is de stuurhut op 33 meter, het laagste punt bevindt zich op 80 meter. Voor recreatieve duikers is dus alleen het bovenste deel haalbaar.
[Kijk ook het filmpje onderaan]

KT

KT-wrak

Het KT wrak dateert uit de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 13 op 14 september 1944 zonk het voor de kust van Sestri Levante. Een stuk geschiedenis dus. Het wrak ligt op een diepte tussen de 45 en 60 meter en er kan nog wel eens stroming staan. Chris: «Op het wrak is nog één van de kanonnen te zien.»

‘Op de scooter’ naar het wrak

De derde favoriet van Kris is een wrak dat eigenlijk vlak voor het duikcentrum ligt. Het is slechts 40 meter lang en in WOII gezonken. Met de scooter gaan de duikers naar dit wrak toe. «Een uitdaging,» vertelt hij, «want als je niet heel precies navigeert, mis je het. Het ligt in de modder en het zicht kan erbarmelijk slecht zijn. Een goede training.» Het wrak ligt op zijn kop, waardoor de inhoud verspreid om het wrak heen in de modder ligt.

Maar ook Kris beperkt zich niet tot de wrakken, de biodiversiteit in het mariene reservaat trekt ook hem. «Er zijn echt delen die doen denken aan een tropisch rif, zo veel vis zit er. De grote baarzen, de vele barracuda’s, de octopussen, murenes en grote scholen kleine vis maken dat je je hier nooit verveelt.»

Praktisch

Il Grande Blue is het duikcentrum van Luca Zanzotta in Santa Margherita Ligure. Het oude fort waarin het duikcentrum is gevestigd, staat langs de weg naar Portofino. Je kunt hier terecht voor een scala aan duikopleidingen – van beginnend recreatief duiker tot de meest geavanceerde technische duikopleidingen en alles wat er tussen zit. De boten van het duikcentrum varen driemaal per dag uit. In 15-30 minuten ben je op de duikstek. Je kunt bij Il Grande Blue flessen vullen (maak voor speciale gasmengsels wel een afspraak!) en volledige duikuitrustingen huren. Het is er heerlijk toeven tussen de duiken door en niet-duikers kunnen direct bij het duikcentrum de zee in. Boven het duikcentrum zit een restaurant met bar waar je aan het einde van de duikdag heerlijk de après dive kunt doorbrengen.

Watertemperatuur
’s Zomers moet je rekening houden met een watertemperatuur tussen 18 en 21 graden op 18 meter diepte. In het voor- en naseizoen ligt dat een graad of 3 lager.

Accommodatie en eten
Het duikcentrum zelf heeft speciaal voor bezoekende duikers een huis te huur. Bespreek dat wel op tijd!

Meer weten? Kijk op de website van Il Grande Blue.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief