Meer dan alleen vissen kijken
Duiken is meer dan alleen vissen kijken. Niets mis mee, ik doe het zelf maar al te graag. Maar duiken is ook een middel om dingen van betekenis te kunnen doen voor de maatschappij en voor de planeet.
Dingen van betekenis? Ja, om het wat dichter tegen de recreatieve kant van het duiken te houden, de bodem van plassen en meren schoonmaken, zeeleven redden of de biodiversiteit monitoren in natuurgebieden. Maar wat denk je van het redden van mens en dier zoals de duikers van de brandweer doen? Het bergen van vissersboten uit zee door beroepsduikers? Het ruimen van explosieven door de duikers van Defensie? Dat wapen dat door duikers van de politie uit het water wordt gehaald? Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Al deze duikers duiken op hun eigen manier. Elke organisatie, elk bedrijf heeft zijn eigen systeem van duiken met als gemene deler dat het veilig moet gebeuren. Maar kijken we ook wel eens naar elkaar hoe we het doen? Kunnen we er iets van leren? En dan bedoel ik niet alleen of wij als recreatieve duikers iets van de beroeps kunnen leren, ook andersom zal er iets te leren zijn.
Dat is dus precies waar het op Wij Duiken Veilig over gaat. Wij Duiken Veilig is een congres en netwerkevent voor iedereen die (semi)professioneel met duiken bezig is – van saturatieduiker tot recreatief duikinstructeur, van clubbestuurder tot militair duiker. Het is de plek waar al deze mensen met een verschillende achtergrond binnen het duiken elkaar ontmoeten, naar elkaar luisteren, met elkaar in gesprek gaan en… van elkaar leren.
De afgelopen maanden heb ik al een beetje in de keuken mogen meekijken. Met de sprekers van het event op 25 maart heb ik mogen praten en mogen luisteren naar wat zij die dag gaan presenteren rond het thema Innovatie, kennis en veiligheid. Neem de vraag die ik stelde aan een beroepsduiker: “Hoe zou jij die wrakduik maken?”, waarop hij zei: “Ik zou het water niet eens in gaan… daar hebben we ROV’s voor.” Maar ook de technisch duiker die de oren deed spitsen bij de beroepsduiker toen hij vertelde over een geavanceerde manier om een wrak in kaart te brengen. Het belooft een interessante dag te worden op 25 maart – met mooie presentaties, interessante mensen en goede gesprekken.
En los van al die nieuwe inzichten die 25 maart mij zal brengen… ik blijf doen waar ik goed in ben: vissen kijken. Misschien doe ik dan niet direct iets van grote betekenis voor de samenleving, ik haal (net als jij) wel de verhalen boven water en vertel ze aan de mensen die niet in staat zijn om onder water te kijken. En trouwens… vissen kijken is vooral ook hartstikke leuk!