Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Cor Kamman – Duiken bij de Medes eilanden

Een archipel van 7 eilanden voor de kust van Spanje, trekt veel duikers. Cor Kamman vertelt je hier meer over in zijn verhaal, met prachtige onderwaterfoto’s.


Datum: 20 juni tot 2 juli 2016
Duiklocatie: Medes eilanden, Spanje

duikreport-call-to-action-350x85

Medes eilanden
De Medes eilanden vormen een archipel van 7 eilanden. Ze bevinden zich op ongeveer één km voor de kust van de Spaanse badplaats L’Estartit aan de Costa Brava. Afstand Utrecht – L’Estartit 1500 km. Het totale oppervlak van deze eilanden groep is ongeveer 23 ha.

cor_kamman_20160823_medeseilanden_04-39720  cor_kamman_20160823_medeseilanden_01-39720

Geschiedenis
De Medes eilanden zijn in bezit geweest van verschillende heersers. Al in de oudheid waren zij van strategisch belang voor de Grieken en de Romeinen. Begin 15de eeuw werd door de ridders van het Heilig Graf een fort gebouwd op Meda Gran, later gevolgd door een klooster van het Heilig Graf. In 1552 stortte een deel van Meda Gran in en daarmee verdwenen het fort en ’t klooster in zee.
In de middeleeuwen waren de Medes eilanden ook regelmatig een uitvalsbasis voor piraten.
De Fransen bouwden in 1794 op Meda Gran een versterkte burcht. Vervolgens hadden de Britten het een tijd in gebruik als militaire gevangenis. Waarna het in de oorlog tegen Napoleon opnieuw door de Fransen werd bezet en er tot 1890 een garnizoen hebben gehad. In 1866 werd er een vuurtoren gebouwd die er nog steeds staat. Vanaf 1930 wordt het vuurtorenlicht automatisch bediend. Daarmee verdween ook de vuurtorenwachter die er altijd had gewoond.

Duiken in een zeereservaat
Sinds 1983 is het vissen bij de Medes eilanden verboden. Samen met de status van natuurgebied en beschermd door de Catalaanse wetgeving heeft de flora en fauna zich spectaculair hersteld. Zij vormen nu één van de belangrijkste zeeflora- en faunareservaten in het Middellandse zeegebied.

cor_kamman_20160823_medeseilanden_02-39720

Tot nu toe zijn er onderwater 1345 soorten flora en fauna gedocumenteerd. Zoals barracuda’s, murenes en diverse andere vissen. Vooral de tandbaarzen, met soms gigantische afmetingen, zijn goed te benaderen.
In holen en onder overhangende rotsen vindt je prachtig gekleurde langoesten en fel rode bloedkoraal.
Op macro gebied zijn er o.a. vele soorten naaktslakken.
Op de rotswanden groeien gorgonen, wieren en planten in bonte kleuren. Ook mola mola’s, dolfijnen en roggen tref je er aan.

cor_kamman_20160823_medeseilanden_03-39720
Onder de eilanden bevinden zich, door erosie in de oertijd gevormde, tunnels en galerijen. Sommigen lopen dwars onder de eilanden door.
Tussen de stenen en rotsen kom je allerlei bijzondere levensvormen tegen.

Vanuit L’Estartit varen dagelijks duikschepen naar de vele duikplekken op de Medes eilanden.
Aan de kust bevinden zich ook een aantal duikplekken, maar die zijn alleen per boot bereikbaar.

L’Estartit is een oud vissersdorp, zonder al teveel hoogbouw of massa toerisme en heeft ’n prettig zandstrand.
Ik zelf duik bij de Medes eilanden via Unisub.

cor_kamman_20160823_medeseilanden_05-39720

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief