Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Dubbel zoet – Het verhaal achter de foto

Een van de creatieve mogelijkheden in de camera is de zogenaamde ‘beeldoverlap’ ofwel ‘dubbelopname’. Je maakt dan twee foto’s één samengestelde foto, net als Thomas Van Puymbroeck.

Niet zo lang geleden gaven Filip Staes en ik een themaduik in de Put van Ekeren met als thema dubbelopnames. Natuurlijk wil je dan zelf een paar mooie foto’s hebben om een dubbelopname te promoten dus ging ik zelf eventjes aan de slag.

Het belangrijkste bij een dubbelopname is een mooie achtergrond, liefst nog met een zonnetje erbij. Dit geeft de foto een echte meerwaarde. Voor deze foto had ik dus twee duiken nodig, een duik om wat achtergrondjes te maken en dan een tweede duik om het echte onderwerp te vinden, de poelslak. Hoe je een dubbelopname maakt is heel persoonlijk, sommige mensen hebben graag dat het nog een beetje natuurlijk toont, anderen gaan heel creatief te werk en maken echt een totaal nieuw beeld. Daar kun je dus volledig vrij in gaan maar ik koos voor deze foto toch redelijk natuurlijk getrouw te blijven.

Het onderwerp kun je het beste met een snoot fotograferen zodat je een mooie zwarte achtergrond hebt want anders vloeit de dubbelopname niet mooi over in elkaar. Deze foto is ook nog lichtjes nabewerkt in Photoshop maar niks speciaals, zweefvuil verwijderen, contrast en saturatie beetje aanpassen en klaar.

Camera en instellingen

Camera: Olympus OM-D E-M1mkII + Nauticam huis
Lens: Olympus 8mm fisheye
Flitser(s): INON Z-240
Instellingen: f14, 1/100s, ISO200
Accessoires: Snoot (voor de slak)

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief