Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Drone vangt adem walvissen op

Amerikaanse wetenschappers hebben een test uitgevoerd met een drone die de adem van walvissen kan opvangen.

De drone vloog eind juli voor de kust van New England boven verschillende walvissen terwijl de dieren ademhaalden. In totaal verzamelde het apparaat ademmonsters van zestien verschillende individuen op ongeveer drie meter hoogte. Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Wetenschappers van het Woods Hole Oceanographic Institution willen met behulp van de drones de gezondheid van walvissen op afstand onderzoeken. De ademmonsters kunnen informatie opleveren over het DNA van de dieren, maar ook over de verschillende bacteriën en hormonen in hun lichaam.

Met deze gegevens kan bijvoorbeeld worden bepaald hoe gestrest de dieren zijn en of ze leiden aan specifieke ziektes.

Hexacopter

De drone die de ademmonsters neemt, is ongeveer een meter breed en heeft zes propellers. De zogenoemde hexacopter is verder uitgerust met een fotocamera, zodat ook de huid van walvissen kan worden onderzocht.

De wetenschappers willen met de drone de gezondheid vergelijken van walvispopulaties in rustige gebieden en hun soortengenoten die in druk bevaren delen van de oceaan leven.

“Zo kunnen we zien in hoeverre de lichaamsconditie van walvissen afhangt van de kwaliteit van hun leefgebied”, aldus hoofdonderzoeker Michael Moore.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief