Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Drie snotolven op een rij

Een trio snotolven weet de nodige duikers naar de duikstek te trekken. Onderwaterfotograaf Filip Staes gaat op bezoek en ontdekt dat ook snotolven een eigen karakter hebben.

Momenteel is het erg druk aan de Bergse Diepsluis. Dat komt omdat Facebook wordt overspoeld door de mooiste foto’s van snotolven die zich ophouden bij de mosselhangculturen. Eigenlijk zijn het maar snotolfjes, want het zijn kleine jonge mannetjes die aan het wachten zijn tot er een vrouwtje langskomt. Bij de hangculturen is het meestal goed vertoeven in helder water, want mosselen zijn bijzonder krachtige filteraars. Openstaande mosselen zijn op zich al een mooi schouwspel, maar andere dieren zoals zakpijpen, anemonen en kokerwormen zijn er goed vertegenwoordigd. Wieren en sponzen geven het geheel een tropische aanblik. Niet alleen de touwen waar de mosselen aan hangen, maar ook de boeien en tonnen zijn rijkelijk begroeid met allerlei organismen.

Openstaande mosselen zijn op zich al een mooi schouwspel.
Openstaande mosselen zijn op zich al een mooi schouwspel.
Adere dieren zoals zakpijpen en kokerwormen zijn er goed vertegenwoordigd.
Andere dieren zoals zakpijpen, anemonen en kokerwormen zijn er goed vertegenwoordigd.

Blazende mannetjes

Ondanks dat er soms wel wat deining staat, vinden snotolven het wel een aangename plek om te vertoeven en wachten de mannetjes hoopvol op de komst van een vrouwtje. Net zoals bij de zeedonderpadden doen de mannetjes het zware werk. Ze bereiden een plekje voor waar het vrouwtje haar eieren kan afzetten en eens dat gebeurd is, beschermen ze het eilegsel en voorzien ze het regelmatig van zuurstofrijk water door er op te ‘blazen’. Dat doen ze wekenlang tot de eitjes uitkomen.

Veel duikers hebben ondertussen al de hangculturen bezocht, maar weinigen weten dat er drie snotolfmannetjes op één lijn zitten. Of ze worden niet altijd gevonden. Je kan er zomaar voorbijzwemmen wanneer het diertje zich tussen de wakamewieren verstopt heeft of zich net aan de andere kant van de boei schuilhoudt.

De boeien en tonnen zijn rijkelijk begroeid met allerlei organismen.
De boeien en tonnen zijn rijkelijk begroeid met allerlei organismen.
Wieren en sponzen geven het geheel een tropische aanblik.
Wieren en sponzen geven het geheel een tropische aanblik

Het eerste mannetje is een mooi oranje exemplaar dat een erg fotogenieke plek heeft uitgekozen. Hij zit vaak boven op een boei die zo’n drie meter onder het wateroppervlak hangt. De bovenkant van de boei is mooi versierd met blaaswier. Het is niet altijd gemakkelijk om er een mooie foto van te nemen omdat er altijd wel een blad of stengel in de weg hangt en als je iets te dicht komt, draait het diertje altijd de andere kant op.  Maar geduld wordt beloond en als je er een tijdje bent en de nodige afstand bewaart, kan je er heel mooie plaatjes schieten.

— Dat snotolven verschillende karakters hebben kan je zien aan hun gedrag. De ene is wat opvliegender dan de andere.  —

Het eerste mannetje ligt op een erg fotogenieke plek.
Een erg fotogenieke plek.

Het tweede mannetje ligt even verderop en heeft een heel andere paaikleur. Dit mannetje is fel donkerrood en zwemt graag omhoog langs de lange wieren die op zijn boei staan. Zijn nest is klaar en hij gaat er ook vaak naartoe om wat onderhoudswerken uit te voeren. Hij laat zich niet graag fotograferen en draait zich vaak weg van de lens. Soms laat hij zich net als de anderen wel eens verleiden om wat verder weg te zwemmen van zijn boei. Dan gaat hij een zeedruifje opsmullen en zwemt hij onmiddellijk terug.

Er hangt altijd wel een blad of stengel in de weg.
Het tweede mannetje is fel donkerrood. Model: Marlène Terpstra.

Het derde mannetje zit enkele boeien verder en heeft ook een fel oranje kleur. Hij houdt er van om rondjes om zijn boei heen te zwemmen en gaat af en toe naar een nabijgelegen oppervlakteboei, waar hij zich bij de mosselen schuilhoudt. Dat snotolven verschillende karakters hebben kan je zien aan hun gedrag. De ene is al wat opvliegender dan de andere. Dit exemplaar laat zich goed benaderen zolang je maar rustig aan doet. Hij poseert dan graag voor je. Als je dan je fisheyelens op staan hebt en de hele boei met snotolf inclusief het zonnetje op de achtergrond in beeld kan brengen, dan stap je met een brede glimlach uit het water.

Nog een tip: ga liefst met hoog water. Dan is het gemakkelijk om bij de hangculturen in en uit het water te gaan zonder je benen te breken. Met laag water vertrek ik altijd aan de trap. Op een kwartiertje ben je bij de hangculturen. Let ook op dat er geen vissers aan het werk zijn. Tussen de kant en de mosselhangculturen liggen fuiken van kreeftenvissers. Meestal blijven ze niet lang en wacht je best even.

Live webinars en cursussen voor onderwaterfotografen met Filip Staes

Filip is professioneel onderwaterfotograaf en veelvuldig in de prijzen gevallen tijdens nationale en internationale wedstrijden en shoot-outs. Met zijn Onderwater Fotografie Academie verzorgt hij ook live webinars en cursussen voor fotografen van elk niveau. www.o-f-a.be

Het tweede mannetje is fel donkerrood.
Hij zwemt graag omhoog langs de lange wieren die op zijn boei staan
Zijn nest is klaar.
Het derde mannetje houdt zich schuil onder de met mosselen begroeide oppervlakteboei.
Het derde mannetje houdt zich schuil onder de met mosselen begroeide oppervlakteboei.
Dit exemplaar is het meest benaderbaar.
Zonnetje op de achtergrond, de droom voor een fotograaf.
Even wachten, vissers komen hun fuiken ophalen.

8 reacties

 1. Avatar

  Mooi. Zitten ze alleen daar? En tot wanneer?

  REAGEREN
  • Filip Staes

   Dank je. Snotolven zitten verspreid over heel de Oosterschelde. Bij Sint-Annaland zitten er ook. De mannetjes blijven bij het nest tot de eieren uitkomen binnen een week of 6. Maar de 3 mannetjes uit dit verhaal zijn nog steeds aan het wachten op een vrouwtje. Hopelijk verliezen ze hun geduld niet…;-)

   REAGEREN
 2. Avatar

  Leuk geschreven artikel met prachtige foto’s! Het was een mooie duik!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Top, beleef het weer opnieuw. Ja, jouw foto’s zijn geweldig .. moet toch nog véél oefenen.
  Mooi omschreven gedrag 😇👌

  REAGEREN
  • Avatar

   Bedankt Eduard. Oefening baart kunst!

   REAGEREN
 4. Avatar

  Prachtige foto’s Filip! Alleen ‘De bovenkant van de boei is mooi versierd met blaaswier. ‘ moet zijn met Japans bessenwier.

  REAGEREN
  • Avatar

   Bedankt voor het compliment en de correctie Mick!

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief