Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Draaikolken en kalkkokerwormen

Door de stroming ontstaan er soms draaikolkjes en kokerwormen geven kleur aan de wand. Snorkelreporter Ad Aleman onderzoekt een damwand in het Grevelingenmeer.

Het is stil onderwater als ik bij de doorlaat in de Brouwersdam ga snorkelen. Het meeste leven wat zich gemakkelijk kan verplaatsen lijkt verdwenen. Toch zie ik nog een paar krabben en garnalen. Uit een plooi van een druipzakpijp steekt de poot van een brokkelster. De brokkelsterren die tegen de damwand leven verbergen zich bijna altijd in deze plooien. De damwand zelf begint behoorlijk te slijten en er zitten dan ook veel gaten in. Door de stroming in de doorlaat ontstaan er soms in de buurt van de gaten kleine draaikolken. Draaikolken onderwater fotograferen is een echte uitdaging. Elk moment veranderd de vorm maar ook de locatie.

Draaikolk AdAleman 19.11.2021 a-112061

Draaikolk AdAleman 19.11.2021 b-112061

Opeens zie ik wat blauws, het is een Brasiliaanse kalkkokerworm. Je zou er zo overheen kijken, zo klein is het wormpje.

Braziliaanse kalkkokerworm Ad Aleman 19.11.2021_-112061

Nu we toch in de kleine wormpjes zitten, ook de grotere driekantige kalkkokerwormen beginnen klein, zoals deze op een mossel. Ook is goed te zien dat het aantal tentakels in de loop van het groeiproces toeneemt.

Driekantige kalkkokerworm Ad Aleman 19.11.2021_-112061

Na een uurtje in water van 9.5 graad worden de vingers te stijf om te fotograferen en ga ik uit het het water. Het verkleden in een zonnetje bij 14 graden is goed te doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief