Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Douane onderschept enorme partij haaienvinnen

De douane heeft een grote partij haaienvinnen in beslag genomen die vanuit Hongkong naar Nederland waren verzonden.

De partij werd ontdekt op het postsorteercentrum in Den Haag. Het betrof een lading van 120 kilo haaienvinnen van de kortvinmakreelhaai en een partij van 29 haaienvinnen van de gladde hamerhaai. De vinnen zijn op last van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) in bewaring genomen en uiteindelijk vernietigd.

Vinnen van de kortvinmakreelhaai. Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Vinnen van de gladde hamerhaai. Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Tussen 800 en 1300 haaien gedood

De haaienvinnen zijn gedroogd en erg licht. Volgens een voorzichtige schatting staat de 120 kilogram ongeveer gelijk aan 4000 vinnen, waarvoor tussen de 800 en 1300 haaien zijn gedood. De haaienvinnen zijn afkomstig van twee haaiensoorten die worden beschermd onder het CITES-verdrag.

Bescherming van haaien is hard nodig, want er worden naar schatting elk jaar zo’n 100 miljoen gedood, voornamelijk voor de vinnen. Voor de handel in deze soorten, of producten hiervan, geldt daarom strikte wet- en regelgeving. Voor internationale in- en uitvoer van CITES-soorten zijn vergunningen nodig, die bij RVO aangevraagd kunnen worden. De medewerkers van de Douane controleren hier op. Bij deze haaienvinnen zaten niet de vereiste CITES-documenten. Daarom nam RVO de haaienvinnen in bewaring en zijn ze uiteindelijk vernietigd. RVO voert nog nader onderzoek uit naar de Nederlandse betrokkenen in deze zaken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief