Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

DOSA – De duikongevallen en -incidenten van 2020

Elk jaar publiceert DOSA (Duik Ongevallen Statistiek & Analyse) een jaarverslag. Hoe is het jaar 2020 verlopen met het oog op duikongevallen en -incidenten?

Ieder jaar publiceert DOSA een jaarverslag, waarin een analyse wordt gemaakt van alle binnengekomen meldingen over duikincidenten en -ongevallen. Wat opvalt in aantallen, is dat 2020 een vreemd jaar was. In 2019 was nog sprake van 84 meldingen. In 2020 hadden we ‘slechts’ 61 meldingen. Vermoed wordt dat COVID-19 en de beperkingen die door diverse organisaties aan het duiken zijn opgelegd, hiermee te maken hebben. In dat opzicht zijn 61 meldingen dan weer best veel.

Van deze 61 meldingen komen slechts 13 van direct betrokkenen. De overige meldingen komen van derden (ziekenhuizen met hyperbare centra, NELOS, KNRM etc.). Bij deze overige meldingen ontbreken vaak de details, zodat een analyse van dit soort meldingen moeilijk, zo niet onmogelijk is.

Meld ongevallen en incidenten! Zo help je om de duiksport veiliger te maken!

De aantallen uitgesplitst

  • Er was sprake van 5 dodelijke ongevallen, waarvan 3 waarschijnlijk medische oorzaken hebben en helaas tijdens het beoefenen van de duiksport plaatsvonden. 2 dodelijke ongevallen hadden met het duiken zelf te maken
  • Er waren 22 deco-ongevallen. Deze kwamen voornamelijk voor bij diepe of herhalingsduiken.
  • Er zijn weinig meldingen binnen gekomen van freedivers en technisch duikers.
  • De piek van de meldingen lag rondom de zomermaanden.

Wat kan je doen met meldingen van anderen en hoe draagt jouw melding bij aan het verbeteren van de duikveiligheid?

In het lopende jaar (nu dus 2021) zijn alle binnengekomen meldingen te vinden op de kaart op de website van DOSA. De meldingen van de afgelopen jaren zijn weergegeven in de bijlagen van de jaarverslagen. Meldingen, ontdaan van persoonsgerelateerde gegevens, zijn dus altijd terug te vinden. Deze meldingen kan je gebruiken als instructeur om je cursisten te leren omgaan met de beschreven situatie. Als individuele duiker kan je samen met je buddy meldingen eruit halen waar je je minder veilig bij voelt en dat trainen in veilig (zwembad) water, als vereniging kan je je zwembadtrainingen verrijken door gebruik te maken van de DOSA meldingen. Zo helpt jouw melding anderen om beter getraind te zijn en kan jij je getraindheid verbeteren door gebruik te maken van het DOSA materiaal.

Wat valt er opnieuw op?

  1. Er wordt veel gedoken met materiaal dat onvoldoende bekend is
  2. Duikers oefenen te weinig in het onderhouden van hun vaardigheden
  3. Duikers duiken regelmatig buiten hun competenties
  4. Er is nog steeds sprake van problemen die een medische achtergrond hebben en die zich tijdens de duik openbaren

Wat zijn onze aanbevelingen?

  1. Train je duikvaardigheden regelmatig in een gecontroleerde omgeving
  2. Duik met goed en degelijk materieel en zorg dat je de werking ervan kent
  3. Laat  meldingen bij DOSA door de betrokkene zelf doen. Geef zo gedetailleerd mogelijke informatie over het duikincident of – ongeval
  4. Maak gebruik van de meldingen op de website van DOSA tijdens trainingen en verenigingsavonden. Bespreek hoe een duikincident of ongeval voorkomen had kunnen worden indien een duiker zelf in een dergelijke situatie terecht zou komen. Kortom: gebruik de lessen die uit duikincidenten en ongevallen te halen zijn!

Laten we er samen voor zorgen dat duiken nog veiliger wordt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief