Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Doorbraak: hittebestendige algen moeten koraal redden

Australische onderzoekers hebben mogelijk een manier gevonden om de massale koraalverbleking tegen te gaan. Erg belangrijk want door de opwarming van de aarde dreigt een groot deel van het koraal te verdwijnen.

De wetenschappers zijn er in het lab in geslaagd om koraal in leven te houden in warmer water. Dat is gelukt door de algen waarvan het koraal voor voedsel afhankelijk is, bestand te maken tegen hogere temperaturen. De bevindingen werden afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Klimaatverandering

Koraalverbleking vindt plaats als de temperatuur van het zeewater stijgt, wat door klimaatverandering gebeurt. Vooral in de zomer hebben de Australische riffen met extreme hitte te kampen. Het koraal verliest dan de algen waarmee het in symbiose leeft. Deze algen leveren voedingsstoffen aan de koraalorganismen. Zonder algen gaat het koraal dood en blijft alleen het witte ‘skelet’ over.

Grote delen van het Great Barrier Reef zijn de afgelopen jaren aangetast door deze verbleking. Het land heeft honderden miljoenen beschikbaar gesteld om verdere vernietiging van het Werelderfgoed te voorkomen.

Aanpassing

In het onderzoek tegen verbleking lieten de wetenschappers de algen vier jaar leven in water met een temperatuur die stapsgewijs werd verhoogd naar 31 graden. Dat komt overeen met de maximumtemperatuur van het zeewater tijdens de huidige hittegolven. De algen pasten zich generatie na generatie geleidelijk aan de warmere leefomgeving aan. Sommige werden daarbij meer hittebestendig, bleek ook toen ze bij koraallarven werden gezet.

De onderzoekers ontdekten dat deze nieuwe algen beter waren in maken van suikers, en dus voedsel voor het koraal, met behulp van zonne-energie. Daarnaast konden de larven dankzij de algen ook beter tegen warmte.

Spannende resultaten, aldus de onderzoekers. Het is nog maar de eerste stap. De volgende fase is het introduceren van de hittebestendige algen op andere, volwassen koraalsoorten.

Bron: NOS.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief