Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Dominicaanse Republiek – Grotduikverrassing

Wil je eens kennismaken met grotduiken of één van de vele grotten serieus exploreren? Welkom in de Dominicaanse Republiek! 

Wij stappen de kleine winkel van het Golden Arrow Technical Dive Centre binnen en worden voorgesteld aan Denis Bourret. De Fransman woont sinds 1998 in de Dominicaanse Republiek en is overduidelijk meer dan alleen een bevlogen instructeur en als vakantiegangers meer willen dan alleen de ‘standaardduiken’, is hij je man. Zodra het woord grotduiken valt, gaan zijn ogen glinsteren. Zijn motto spreekt ons wel aan. «Als het nat is, dan duiken we er,» roept hij lachend uit. Als hij begint te vertellen over de grotduikmogelijkheden op het eiland, kijken wij elkaar verbaasd aan – dit hadden wij zeker niet verwacht. Naast de meer dan 26 bekende en in kaart gebrachte grotten worden er nog steeds nieuwe grotten ontdekt. «Met name in de minder bewoonde gebieden in het binnenland wordt nog wel eens hele leuke nieuwe ontdekking gedaan. Ik ga jullie vandaag kennis laten maken met hoe gaaf grotduiken is.»

Achtertuin

Laat ik voorop stellen dat wij zijn geen gebrevetteerde grotduikers zijn. Wij mogen deze duik maken omdat wij minimaal advanced duiker zijn en minstens 50 duiken hebben gemaakt. Deze introductie is net iets meer dan een zogenoemde cavern-duik blijkt later, want het daglicht hebben wij onder water niet meer gezien. We verzamelen de duikmaterialen en krijgen een uitgebreide briefing. In de grot ben je nog meer op elkaar en op je materiaal aangewezen, dat vraagt om hele heldere afspraken. Je kunt nu eenmaal niet op elk moment naar boven en lucht happen. Voor vertrek wordt ons dat nog eens heel goed duidelijk gemaakt.  We springen in ons busje en rijden naar de duikstek. De grot ligt in de buurt van de luchthaven Santo Domingo, midden in een woonwijk, op privéterrein. Als onze chauffeur ineens driemaal toetert, gaat er een brede poort open. Wij zijn er – ineens staan we midden in een achtertuin en kan onze eerste grotduikervaring beginnen.

fcb1859c88

La Taina Cave

We verkennen de achtertuin, althans dat stukje waar wij onze duik gaan maken. De ingang is een grote sinkhole met een oude stalen, antiek ogende wenteltrap.  Beneden staan we direct aan het water. De ingang van de grot is een ruimte met een doorsnede van ongeveer 8 meter. Bizar… wij staan aan de waterkant zo’n 15 meter onder het grondoppervlak. Ik heb altijd geroepen dat grotduiken voor mij niet zo nodig hoeft, maar nu krijg ik diezelfde glinstering in mijn ogen als mijn buddy. Ik begin toch wel heel nieuwsgierig te worden. We brengen onze uitrusting langs het trapje naar beneden en krijgen nogmaals uitleg over de regels van het grotduiken, de werking van de cookies, de lijnen en vooral het niet maken van stof. Op een aantal momenten tijdens de duik kan je in een luchtbel boven de wateroppervlakte kijken, maar we krijgen de dringende boodschap om te blijven ademen door onze eigen automaat omdat de lucht niet goed genoeg is. Wij gaan onder begeleiding van de gids La Taina Cave in, een grot met een maximale diepte van 43 meter en een lengte van 1100 meter. 

Indrukwekkende stalactieten en stalagmieten

Mijn eerste grotduik gaat beginnen. We zwemmen achter de gids aan die behendig de lijn van zijn reel afrolt en ons naar de vaste belijning van de grot brengt. Langzaam verdwijnt de opening achter ons uit het zicht, terwijl voor ons een fraai landschap opduikt. Wat is dit water helder en wat is het landschap mooi. De lichtgrijze wanden weerkaatsen het licht van onze duiklampen goed. De gids toont ons duidelijk hoe de markeringen van de cookies op de vaste lijn werken, dit is de weg naar buiten – handig als je dit goed begrijpt! De wanden van de rotsen zijn door de eeuwen heen gevormd tot prachtige geërodeerde vormen, ware natuurlijke schilderijen. Een betoverende ervaring die wordt versterkt door de vele fraaie stalagmieten en stalactieten.  Wij voelen ons op ons gemak en genieten met volle teugen. De luchtbellen waar je boven water kunt kijken, zijn minstens net zo bijzonder. Gelukkig hebben wij ons netjes gedragen met onze vinslagen zodat wij ook op de terugweg een kraakhelder zicht hebben. Veel sneller dan we willen, steken we ons hoofd bij de ingang weer boven water. Mijn vooroordeel dat je geen leven onder water tegenkomt, blijkt niet waar; we hebben zelfs nog een visje in de grot zien zwemmen. Ik heb geen idee hoe ver wij de grot in zijn geweest… het voelt als kilometers, maar het zijn waarschijnlijk enkele honderden meters geweest.

Grotduikparadijs

Wanneer je geïnteresseerd bent in grotduiken en je gaat oriënteren op de mogelijkheden in de Dominicaanse Republiek, kom je al snel kreten tegen als grotduikparadijs. De 26 bekende grotten liggen verspreid over het hele eiland. Je ontdekt niet alleen een hele bijzondere onderwaterwereld, maar door de verspreiding over het eiland zie je de hele Dominicaanse Republiek.

Overzicht van de grotten die in kaart zijn gebracht door de Dominican Republic Speleological Society.

Ondergrondse tijdcapsules

Het echte grotduiken vraagt om speciale training en aangepaste apparatuur. Het is in de Dominicaanse Republiek echter heel eenvoudig om georganiseerd en gecontroleerd kennis te maken met één van de vele groten. Als je beseft dat de overstroomde grotten fragiele geologische tijdcapsules zijn met verwijzingen naar het verre verleden, dan is dit een ervaring die je zeker niet wilt missen. Na onze eerste kennismaking zijn we onderweg nog eens heel nieuwsgierig gaan kijken bij de ingang van één van de andere grotten op het eiland. Zou deze grot je een zelfde beleving geven? Zou het water hier ook zo kraakhelder zijn en het landschap ook zo fraai? Naast de zoutwaterduiken in de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan is deze zoetwaterervaring meer dan een spoelduikje. Wat een ervaring en wat gaaf om te ontdekken dat de Dominicaanse Republiek echt een grotduikverrassing is.

Meer informatie over grotduiken in de Dominicaanse Republiek vind je op de website van de Dominican Republic Speleological Society


Wil je meer informatie over dit Caribische eiland, kijk dan eens op de website van het toeristenbureau van de Dominicaanse Republiek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief