Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Dolfijnen leren elkaar trucje

Dolfijnen leren elkaar nieuwe trucjes om aan eten te komen. Ze gebruiken een schelp om vissen te vangen en schudden deze er vervolgens weer uit.

Foto: Sonja Wild/Dolphin Innovation Project.

Dat schrijven biologen in het vakblad Current Biology.

Over het algemeen leert moeder-dolfijn aan haar jongen de kneepjes van de jacht. Uit onderzoek naar jachtstrategieën van tuimelaars in Shark Bay in Australië blijkt echter de dolfijnen ook elkaar van alles leren, los van de band tussen moeder en kind. Verschillende tuimelaars vingen hun voedsel met een schelp. Ze jaagden een vis op zodat deze een grote schelp in schoot. Vervolgens pakten de dolfijne de schelp met hun bek vast en namen ze deze mee naar het wateroppervlak. Daar schudden ze de schelp net zo lang heen en weer totdat de prooi eruit viel – regelrecht in hun bek.

Biologen analyseerden welke dolfijnen binnen een populatie het trucje met de schelp gebruikten. Hieruit konden ze concluderen dat het trucje niet voornamelijk van generatie op generatie werd doorgegeven, maar ook binnen een generatie.

Diersoorten die onderling kennis kunnen overdragen, kunnen zich beter aanpassen aan hun omgeving, zo stellen de auteurs in dit onderzoek. Dit maakt de kans op overleven groter.

Nieuwe truc

Deze jachtstrategie is ook nieuw voor de wetenschappers. Er zijn maar weinig voorbeelden van dolfijnen die met behulp van gereedschap eten vangen. Bekend was al dat dolfijnen hun prooi ook met behulp van sponsdieren vangen.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief