Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Dolfijnen hebben complex sociaal netwerk

Dolfijnen hebben een verrassend complex sociaal netwerk. De zwemmende zoogdieren hebben net als mensen enkele ‘vrienden’ waarmee ze graag optrekken, maar vermijden ook het contact met specifieke individuen.

Verder hebben dolfijnen die in nauwe rivieren leven, minder maar ook hechtere sociale contacten dan hun soortgenoten die in grote lagunes opgroeien. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Mammal Science.

De wetenschappers bestudeerden ruim zes jaar lang het gedrag van ongeveer tweehonderd dolfijnen in de Indian River Lagoon, een waterrijk gebied aan de oostkust van Florida. In de loop der tijd leerden de onderzoekers om de individuele dieren te identificeren aan de hand van foto’s. Uiteindelijk slaagden ze erin om de sociale netwerken van de dolfijnen nauwkeurig in kaart te brengen.

Vriendengroepen   

Uit het onderzoek blijkt dat de dieren zich vaak ophouden in dezelfde groepen van individuen die graag met elkaar optrekken. Deze vriendengroepen verblijven vaak op dezelfde plekken. Maar lang niet alle dolfijnen kunnen goed met elkaar opschieten. Sommige individuen worden opvallend weinig in elkaar gezelschap gezien.

Eén van de meest opvallend bevindingen is dat het sociale netwerk van dolfijnen lijkt te worden beïnvloed door de vorm en grootte van hun leefgebied.

“De dieren die de meest nauwe uiteindes van de Indian River Lagoon bewonen, hebben de meest compacte sociale netwerken, eigenlijk net als bewoners van kleine dorpen”, aldus hoofdonderzoekster Elizabeth Murdoch Titcom.

Foto: Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief