Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Windkracht 5

Een dagje duiken in Zeeland. Duikreporter Dirk duikt met zijn camera onder bij de Nieuwe Kerkweg en bij Goudzwaard. Lees en kijk!


Datum: 8 augustus 2016
Duiklocatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg en Goudzwaard

duikreport-call-to-action-350x85

Dirk_Van_den_Bergh_20160808_kompaskwal-39202

Pierre Spirlet, waarmee ik regelmatig ga duiken, laat me weten dat de DivingLunatics een evenement hebben gelanceerd om maandag 08/08 te gaan duiken bij Den Osse. Pierre gaat met Marina. Ik zal dan ook maar inschrijven zeker …

De belangstelling is niet groot, logisch, want het is kort dag en bovendien een werkdag. De Belgen zijn in de meerderheid: 3 tegen 2!

Ik zie wel op het weerbericht dat er weeral windkracht 5 voorspeld is, uit het Westen. Wat gaat dat geven bij den Osse?

De afspraak met de Nederlanders is om 11.00 uur, maar wij besluiten al om 09.00 uur een eerste duikje te doen …

Dirk_Van_den_Bergh_20160808_onderwaterlandschap-39202

Het waait inderdaad hard, maar zeker nog geen windkracht 5 wanneer we aankomen.

We zijn met 3. Ik zal de duik leiden, gevolgd door Pierre en Marina. Om mekaar zeker niet kwijt te spelen is het duikplan om langs de wand te blijven. We zwemmen uit op 330° en op 6 meter diepte gaan we naar rechts. Zo zakken we langzaam af naar een max. diepte van 8,8 meter. Het zicht tegen de wand is redelijk, maar wanneer ik met mijn lamp over de zandvlakte schijn is het daar heel wat minder! Na 35 minuten doe ik teken dat we terugdraaien, waarbij we een diepte van 5 meter tegen de wand aanhouden. Na 78 minuten komen we rechts van de steiger boven en de wind, die ondertussen stevig aangetrokken is, blaast ons zonder al te veel inspanning terug naar de steiger.

Pierre heeft een bericht van Marcel gekregen: ze komen niet omdat zijn buddy niet ziet zitten om met die wind te gaan duiken … Zijn ze dan toch niet zó lunatic als wij?

Dirk_Van_den_Bergh_20160808_zwemkrab-39202

Voor ons geen probleem: nu kunnen we onze tweede duik ergens anders maken. De beste stek lijkt ons Goudzwaardweg: die ligt bij westenwind in de luwte van de dijk. Het is ondertussen zonnig geworden!

Marina houdt het bij één duik en gaat kreukeltjes (alikruiken) zoeken: voor Pierre zijn avondmaaltijd zorgen …

Dirk_Van_den_Bergh_2016-08-08_weduweroos_zwemkrab-39202  Dirk_Van_den_Bergh_20160808_steurgarnaal-39202

Goed besluit Marina, want met 3 had deze duik onverantwoord geweest. Het zicht is heel slecht en we moeten met z’n twee al heel goed opletten om mekaar niet kwijt te spelen! We willen naar 12 meter gaan, maar op 7,5 meter dwingen donkere zandwolken ons om van de geplande route af te wijken. Ik heb er genoeg van en doe teken om wat ondieper te gaan. Daar zijn minder zandvlakten en hebben we een richtpunt op de oesterbanken. Dan zie ik Pierre ineens terug de andere richting opgaan, terug naar het diepere! Ik ga hem achterna en doe teken terug te keren. Door al dat gedraai en gekeer en het slechte zicht heb ik nu ook helemaal geen idee meer waar we ons bevinden t.o.v. het strandje. No problem: zolang we ondiep blijven met de dijk aan onze rechterkant zitten we goed. We vervolgen onze route tussen de 3 en de 4 meter. Hé, hier staan anjelieren: die heb ik hier nog nooit gezien! Wanneer mijn flesdruk gezakt is naar 50 bar doe ik teken om aan de oppervlakte te gaan zien waar we ons bevinden. Niet moeilijk dat ik andere dingen zie! We zijn het strandje voorbij! Gelukkig niet al te ver. We nemen geen risico en zwemmen aan de oppervlakte terug naar het strandje. Pfff … is dat werken zeg, tegen de wind in! Stoppen met peddelen is geen optie, want dat betekent teruggeblazen worden. We hebben 82 minuten gedoken. Volgende keer maar iets vroeger aan de oppervlakte gaan kijken zeker!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief