Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Op zoek naar klein spul met een extraatje!

Een vroege duik in de Put van Ekeren! Duikreporter Dirk zoekt het ondiepe water op en wat komt hij naast ander moois tegen? Een verliefd koppeltje!

Hittegolf … 37° voorspeld … Pierre Spirlet heeft laten weten dat hij in de Put van Ekeren gaat duiken met Marina. Om 07.15 uur ben ik al bij de Put van Ekeren. Even later komen Pierre en Marina ook aan. Zij gaan samen duiken, ik ga ondiep langs de kant op zoek naar het kleine spul. Misschien komen we mekaar dan op de terugweg wel tegen. Niet dus!

Het water is weeral twee graden warmer geworden. Heerlijk!

De baarsjes proberen me al meteen af te leiden, maar vandaag is het op de bodem te doen!

Dirk-Van-den-Bergh_20200808_baarsjes-101388

Daar zitten veel schelpjes en mosseltjes. De mosseltjes hechten zich overal aan vast, zelfs aan het glanzend fonteinkruid!

Dirk-Van-den-Bergh_20200808_fonteinkruid-met-slakjes-101388

Maar voor mijn videobeelden ben ik vooral geïnteresseerd in slakjes (die vind ik niet …), zoetwaterpissebedden en kokerjuffers. Deze laatsten zitten er in overvloed! Het zijn net kruipende takjes. Het zijn de larven van de schietmot. Ze hebben een spinklier die een stof afscheidt die in het water snel verhardt, maar wel elastisch blijft. Met de poten en de mond maken ze hier het begin van hun koker mee en die bouwen ze steeds verder uit met stukjes riet, stukjes tak, stukjes blad, zandkorrels, stukjes schelp, kortom zowat alles wat ze op de bodem vinden.

Dirk-Van-den-Bergh_20200808_kokerjuffer-101388

Minder evident om in beeld te nemen is de Rode watermijt (ook wel watertomaatje genoemd): ze is amper 1 mm groot en zit zelden stil … De rode kleur waarschuwt zijn vijanden en bovendien scheidt hij een giftige stof af, waardoor hij oneetbaar wordt. Zelf eet hij het liefst watervlooien.

Dirk-Van-den-Bergh_20200808_rode-watermijt-101388

Ik draai mee met de oever naar de overkant van de put. Daar is de begroeiing zo uitbundig dat er geen bodem meer te zien is, maar er tussen zie ik verschillende snoekjes. Eéntje heeft een parasiet op het oog zitten. Die zal binnenkort niet veel meer zien langs die kant, want het is een bloedzuiger. Ik zoek op welke en ik kom bij een blijkbaar nog niet zo lang geleden voor het eerst waargenomen soort uit.

Dirk-Van-den-Bergh_20200808_snoek-met-parasiet-bloedzuiger-Piscicola siddalli-101388

Hét moment van de duik is echter wanneer ik een koppeltje zeelten (ook wel louw genoemd) tegenkom. Ze hebben weinig aandacht voor mij: ze zijn duidelijk verliefd! Ik kan ze dan ook lang en dicht benaderen!

Tijd om terug te keren. Langs de oever en met het tegenlicht van de zon is het weer genieten van het schouwspel. Na 103 minuten ben ik terug bij de steiger. De maximum diepte was 3,3 meter, de watertemperatuur iets meer dan 22°. Pierre en Marina hebben ook volop genoten! Op naar de volgende!

2 reacties

  1. Prachtige film ! Ik krijg meteen weer zin om onder water te gaan

    REAGEREN
  2. Dan heb ik mijn doel zeker bereikt!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief