Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een zoen van ‘The Old Lady’

Duikreporter Dirk gaat een avondduik maken in de Put van Ekeren. Hij heeft een ontmoeting met de ‘Old Lady’, maar wie is zij? 

Deze avond heb ik afgesproken met Kiki Vleeschouwers: ze gaat me de plaats tonen waar de schildpad zit! Om 20.00 uur ben ik bij de westelijke trap waar we afgesproken hebben, maar geen Kiki te zien. Een jonge fuut zwemt al een hele tijd rond tot vlak bij de trap en ik ruik mijn kans: ik ga er al in en yes! Het lukt me om hem onder water te filmen terwijl hij een visje vangt!

fuut-109986

Even kijken, nee nog geen kiki. Ik zit ondertussen in de bocht en blijf daar in afwachting wat rondneuzen. En wat zie ik? Een kleine schildpad! Ze zwemt echter weg tussen de beplanting en ik kan haar niet in beeld nemen. Nog eens even gaan kijken, nee nog steeds geen Kiki bij de trap. Ik lig ondertussen al 17 minuten in het water en besluit dan maar verder te duiken, ondiep langs de kant. Ik kom veel baarzen tegen en … en mijn eerste grote snoek dit seizoen!

001 snoek 1-109986

Na 33 minuten zie ik aan de oppervlakte iemand naar me toe zwemmen. Het is Kiki met haar snorkel! “Waar zat je nu?” vraagt ze. Kijk! Ze laat me de foto’s zien die ze gemaakt heeft: prachtige foto’s van de schildpad! Waar? Waar? Waar? Ze wijst me de plek aan. Oeps, dat is nog ver … Ik ben maar met 178 bar vertrokken en heb er nu nog 123 over. Dat zal nipt zijn om daarmee nog heen en terug te geraken, dus ik blaas mijn jacket nog wat op en zwem er op mijn rug naartoe. Het is een kwartier peddelen … Onderweg passeer ik een meerkoet die op haar nest zit. Leuk! (zie video). Ik weet niet zeker of ik nu al of niet op de juiste plek gezocht heb, maar … geen schildpad. Het is ondertussen al 21.15 uur en het begint te schemeren, want de zon is al onder … Ik besluit richting rand van de grote put te duiken en die te volgen. Ik kom uit bij het konijn en tegen het beeld hangt een snoek. Mooi!

montage konijn snoek-109986

Verder langs de rand van de put zie ik nog verschillende snoeken en grote baarzen die op de bodem liggen te rusten. Het is nu wel écht donker geworden. Eens de rand van de put voorbij volg ik langs de kleine put de rand van de begroeiing richting trap. Plots zie ik voor mij een schim. Hoe dichter ik kom, hoe groter ze wordt … Een kanjer van een snoek, ik schat minstens 1,20 meter, dus zeker een vrouwtje en een snoek met al wat jaren, gezien de grootte. Ik noem haar “The Old Lady”!

006 snoek 2-109986

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Voor de beelden van wat volgt verwijs ik naar de video. Ik kan de snoek dicht benaderen. Ze blijft rustig hangen en dan draait ze zich naar mij, dichter, nog dichter en … ze raakt zelfs mijn lens aan: a kiss from an old lady! Ik ben er echter niet meer gerust in wat ze nog allemaal van plan is en trek me maar wijselijk terug … Ik heb al veel over snoeken gelezen en normaal vallen ze geen prooien aan die groter zijn dan 3/4e van hun eigen lichaamslengte. Willen ze je toch uit hun territorium, dan doen ze eerst een schijnaanval om je bang te maken. Daarna dan ga je best weg! Nu is het donker en ze ziet me niet: ze wordt verblind door mijn lampen en waarschijnlijk is het weer dat donkere gat van mijn ringlicht waar ze op af komt (dat heb ik bij andere vissen ook al ondervonden) en tenslotte heb ik nog altijd mijn camera voor me om me te beschermen indien ze toch zou aanvallen. Liever geen beet hoor, want die vissen hebben zo’n 700 naar binnen staande tanden!

Ondertussen heb ik nog 53 bar over, dus hoog tijd om naar de uitstap te zwemmen! Met de trap in zicht zie ik nog een grote snoek die een grote wonde aan zijn lip heeft (zie video). En dan zie ik een visje dat helemaal niet op een baars lijkt. Het is een pos! Het is nog maar de tweede keer dat ik er ééntje zie in de put (vorige keer gespot door Petra Smit), maar toen kon ik hem maar even in beeld nemen. Nu geen probleem, want hij blijft rustig op de bodem liggen!

009 pos-109986

Zo, einde van een toch wel avontuurlijke duik! Het was niet de bedoeling om er een semi-nachtduik van te maken, maar nu heb ik de smaak weer te pakken! Ik heb 98 minuten in het water gelegen (met inbegrip van de 15 minuten peddelen) en ben max 6,4 meter diep geweest. Nu maar eens op zoek gaan naar een buddy die een echte nachtduik met me wil maken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief