Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Materiaalpech

De duikdag in Zeeland begint niet goed voor Duikreporter Dirk en buddy Frank. Maar voor alles is een oplossing, toch? 

Met buddy Frank Van Reeth plan ik vandaag eerst een duik bij Zoetersbout om op de HW kentering nog eens naar het ijzeren geraamte te duiken en daarna nog een duik bij de Bergse Diepsluis, maar het draait helemaal anders uit …

Bij het aandoen van de vinnen scheurt de hielstrap van één van de vinnen van Frank door. Soloduikje dan maar? Nee, ideetje, vlakbij is er een duikwinkel. We gaan er een nieuwe kopen en komen dan gewoon terug!

001 vin Frank-110468

Maar bij Waterworld hangt een briefje aan de deur: gesloten tot corona volledig verdwenen is …Terug richting België en bij Subocean proberen? Die is echter ook niet altijd open. De enige zekerheid is om verder door naar Scharendijke te rijden: duikcentrum De Grevelingen is vast en zeker open en ja hoor, we geraken gesteld!

Het heeft ons wel anderhalf uur gekost, de kentering is voorbij en dus besluiten we om in de Grevelingen te gaan duiken. Den Osse Nieuwe Kerkweg krijgt de voorkeur: daar kunnen we achteraf vullen en nog iets eten en drinken. Om 12.20 uur liggen we in het water.

Er staat wat golfslag door de wind en hierdoor is het op verschillende plaatsen redelijk stoffig. Het wordt wel een mooie rustige duik, zonder spectaculaire waarnemingen. Gewoon genieten!

002 Bruine plooislakken met eiersnoer-110468

We zien heel veel eiersnoeren van de Bruine plooislak en de slakjes zelf zijn massaal aanwezig. De driekantige kalkkokerworm voelt zich hier ook goed thuis (zie titelbeeld video). De worm heeft prachtige tentakels in diverse kleuren. Je moet wel voorzichtig zijn bij het benaderen, want bij de minste trilling in het water trekken ze zich terug. Dan zijn het gewoon de witte driekantige kalkkokertjes die je ziet. In 2007 was dit nog een uitzonderlijke waarneming in de Grevelingen! https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=15301

Wie goed kijkt ziet op de rand van deze oester tweedraad kokerwormen zitten. De hooiwagenkrab hangt er mooi bij!

005 hooiwagenkrab en oester-110468

Deze opname vind ik zelf geweldig: een zeester wordt “gekitteld” door een zeepok en ze trekt haar zuignappen in (zie video). Ik leer weeral iets nieuws over de zeepok: deze is tweeslachtig en vermits ze zich niet kunnen verplaatsen hebben ze om een nabijgelegen soortgenoot te bevruchten een penis die tot 7 keer langer is dan de zeepok zelf. Dit is dus het dier met verhoudingsgewijs de langste piemel ter wereld. Dat is dus niet de blauwe vinvis of de olifant. Met deze kwisvraag kan je eens uitpakken hé!

008 zeepok en arm zeester 2-110468

Nog een waarneming die ik niet kan thuisbrengen zijn de twee witte stekeltjes in het binnenste van de mossel. In de video zie je hoe ze in en uitgetrokken worden. Ik probeer het op te zoeken, maar geef het op! Iemand die het weet?

010 mossel-110468

Op de terugweg hoeven we niets te doen … De gofslag brengt ons al zwevend terug naar de steiger! We hebben 82 minuten gedoken en houden het bij één duik. We blijven nog iets eten bij “Even Pauze”. De kibbelingplate smaakt heerlijk! Bij het afscheid nemen zie ik Francois Heijnen en Saskia Luyten op het terras zitten. Het is lang geleden dat we mekaar zagen en we geraken aan de praat. Dat maakt dat ik pas om 21.30 uur terug thuis ben. Gelukkig was ik niet vergeten het thuisfront te verwittigen …

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief