Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Eerste beelden van diepzee bij Saba: reuzenpissebedden en haaien

Als jij denkt aan de Saba Bank, denk je dan aan reuzenpissebedden en zeepalingen? Vast niet! Maar ze zitten er echt en ze zijn deze week voor het eerst gefilmd in de diepzee.  

Marien ecologen van de NICO-expeditie maakten deze week de eerste beelden ooit van de Nederlandse diepzee bij Saba. De unieke videobeelden van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) onthullen wat er leeft in de diepere wateren rond de Saba Bank. Zo werd er op een diepte van 1.400 meter een grote diversiteit aan fauna vastgelegd, waaronder reuzenpissenbedden, zeepalingen en haaien.

De rijzende zeeberg bij Saba is een interessant onderzoeksgebied voor ecologen van de NICO-expeditie die in het teken staat van de ‘veranderende oceanen’. Met deze eerste beelden wordt een basis gelegd om veranderingen in dit stuk Nederlandse diepzee te kunnen bestuderen. De Saba Bank rijst honderden meters hoog en is bekend om zijn koraalriffen op de ondiepe top. Deze hebben een belangrijke functie als schuilplaats, kraamkamer en leefomgeving voor vis en kreeftachtigen, maar wat er precies leeft op de diepere flanken van dit unieke stukje diepzee dat Nederland rijk is, was nog nooit eerder gezien.

Zee-egels, zachte koralen en sponzen
Met behulp van onderwatercamera’s en aasexperimenten hebben de wetenschappers een eerste indruk gekregen van de bodem en diepzeeleven rondom Saba. Videobeelden laten een voornamelijk zandige bodem zien waar met regelmaat zee-egels, zachte koralen en sponzen te zien zijn. De eerste beelden maken duidelijk dat de diversiteit op de diepe hellingen van de Sababank groot is.

Reuzenpissebedden
Vooral de reuzenpissebedden (Bathynomus cf. giganteus) zijn indrukwekkend om te zien. De soort komt alleen tussen 300 en 2100 meter diepte voor op de bodem van tropische zeeën. Ze eten vis, garnalen en wormen en kunnen wel 46 centimeter lang worden. Op de meer ondiepe stations van 450 meter, komen vooral haaien en garnalen op het aas van de ALBEX-lander af, terwijl op 1400 meter vooral haaien en zeepalingen te zien zijn. De waardevolle observaties duiden op verschillen in biodiversiteit en voedsel en vormen een basis voor monitoren van verwachte toekomstige veranderingen in dit unieke stukje Nederlandse diepe oceaan.

Waardevolle observaties met de ALBEX-lander
Om een beeld te krijgen van de diversiteit aan mobiele fauna zoals vissen worden er naast het maken van video-opnames langs de helling aasexperimenten uitgevoerd met behulp van een bodemlander, de ALBEX-lander. Deze grote stellage gaat inclusief aas, onderwatercamera’s en infraroodlampen overboord vanaf het Nederlandse onderzoeksschip de RV Pelagia. Officieel werden de beelden op 20 februari gemaakt maar ze konden pas een dag later worden bekeken. Dit komt doordat deze speciale opname-apparatuur nog niet de mogelijkheid biedt om live mee te kijken. Door de beelden terug te kijken kunnen de onderzoekers binnen een bepaald tijdsbestek registreren welke soorten er voorkomen. Daarnaast zijn er aan één zijde van het ALBEX-frame twee vallen met aas geplaatst. Op deze manier worden de aaseters gevangen voor nader onderzoek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief