Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Diepst levende garnaal voor het eerst in beeld gebracht

Wetenschappers hebben voor het eerst een levend exemplaar van de diepst levende garnaal ter wereld in beeld gebracht.

Bathystylodactylus cf. bathyalis_Garnaal_NOAAHet gaat om een garnaal van de de soort Bathystylodactylus bathyalis die op een diepte van 4826 meter voedsel ving. Tot nu toe waren er alleen dode exemplaren van deze soort aangetroffen in zee. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift ZooKeys.

De beelden zijn gemaakt met de op afstand bestuurbare onderzeeër Deep Discoverer die vorig jaar afdaalde in de 11 kilometer diepe Marianentrog in de Stille Oceaan. De robot daalde af tot een diepte van bijna 5000 meter. Tegen het einde van de duik naderde de onderzeeër een kleine garnaal met een lengte van 120 millimeter. Het schaaldier stond eerst een tijdje stil op de schuin aflopende zeebodem. Maar na een tijdje vormde het dier met zijn voorpoten een soort netje , waarschijnlijk om kleine organismen in te vangen.

De beelden waren zo scherp dat hoofdonderzoekster Mary Wicksten van Texas A&M University kon zien dat het om de soort Bathystylodactylus bathyalis ging. Tot nu toe was nog niet bekend dat diep levende garnalen hun voorpoten gebruikten om voedsel uit zeewater te filteren.

In onderstaande video zie je de garnaal vanaf 0:24.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief