Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Die ballon gaat niet op!

Als kleine jongen van een jaar of zes, maakte Jeroen Thoolen een jubileum mee van zijn basisschool en bij dit jubileum werd een wedstrijd gehouden. Ballonnen werden opgelaten met een kaartje met daarop de namen van de kindjes van de basisschool. Wiens kaartje zo ver mogelijk werd teruggevonden én beantwoord, won mooie prijzen.

Ik was een van de gelukkigen. Mijn ballon kwam vrij ver en mijn kaartje werd beantwoord. Me herinneren waar mijn ballon is beland doe ik niet, maar ik weet wel dat ik een bordspel won. Ik ben een kind van de 80’s en ‘analoge’ spellen waren toen echt een leuk tijdverdrijf.

Voel je uitgelaten, niet opgelaten!
Ook in 2017 doen basisscholen, oranjeverenigingen en andere gezelschappen mee aan het onschuldige spel: ballonnen oplaten. Inmiddels is bekender dat de niét gevonden ballonnen, ook ergens zijn geland. Klinkt logisch, maar het besef dringt nu ook door.

Deze week kwam het initiatief Die ballon gaat niet op onder mijn aandacht. Stichting De Noordzee monitort de stranden en wat blijkt: Ballonnen en resten van ballonnen staan in de top 5 van meest gevonden afval op de Noordzeestranden.

“Vaak is het rubber al halfvergaan; wat overblijft zijn de kunststof sierlinten en/of plastic ventielen. Volgens onderzoek van TNO naar de ballonnen vervuiling in 2016 belandt 26% van de Nederlandse opgelaten ballonnen in zee (TNO, 2016). Naar schatting zijn dit 260.000 ballonnen per jaar. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen voor voedsel en dit kan leiden tot verstopping of ze raken verstrikt in de ballonlinten.”
Jeetje. We hebben het hier over het gevonden afval op de stranden. Dus nog niet wat onder NAP ligt!

Begin bij jezelf
Afgelopen zondag dook ik in de Oosterschelde. Ik wil geen dramatisch verhaal ophangen, integendeel, over het algemeen is het meest bedoken gebied van de Oosterschelde schoon! Maar heel toevallig stuitte ik op … de resten van een ballon.

ballon-49712

Omdat het zicht nogal matig was ivm algenbloei, zag ik wel een gele vlek, maar was me niet direct duidelijk wat er lag. Dichterbij bleek het een … ballon. De berging staat niet helemaal op video, maar ook aan dit rubbertje zat nog een lichtblauw lint van plm. 50 cm, dat aardig diep in het slik zat. Ik heb de resten meegenomen en gedeponeerd in de prullenbak onderaan de trap bij de duikstek.

Die ballon gaat niet op
Ik ben tégen de betutteling van de maatschappij. Noch wil ik mensen hun pleziertje afnemen. Ik heb zelf ook plezier beleefd aan het oplaten van ballonnen. En ‘natuurlijk’ zondig ik. Ik rijd jaarlijks aardig wat kilometers auto, stook graag een kampvuurtje, eet liever vlees dan groen. Maar in dit geval, lijkt het me goed en eenvoudig om Stichting de Noordzee te steunen in hun campagne ‘Die ballon gaat niet op’. Het is een grote verbetering, die voor ons maar ‘iets kleins’ zijn.

Meer info vind je op die ballon gaat niet op!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief