Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dicky Boele – Noorwegen – prachtig land, mooi duiken

Een week Noorwegen. Dat belooft mooie duiken. Dicky vertelt en illustreert met mooie foto’s.

Datum 2 oktober 2012
Locatie Avik Brygge Noorwegen

In het zuiden van Noorwegen ligt Avik Brygge, een plaatsje wat 1,5 uur van Kristiansand. Op 28 september zijn we met 12 man /vrouw vertrokken vanuit Oss, 3 auto’s volgeladen met duik- en visspullen en met de dagelijkse boodschappen voor een hele week. Alles gaat mee op zo’n reis die ik nu voor de 3e keer mag meemaken samen met mijn lief Wilton. Vanwege zijn idee ooit om er te gaan vissen met een collega, is deze trip ontstaan als duikreis die wordt georganiseerd door duikclub de Waterman uit Oss, waarin dus ook gevist wordt zowel door duikers (prikstokken en netjes mee) als door degene die een duik overslaan. Na een nacht rijden komen we aan in Hirsthals (Denemarken) voor de overtocht naar Kristiansand.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zaterdag 29 september arriveren we in Avik waar we ’s avonds al een duik maken. Het handige is hier dat we vanuit het appartement het water van de haven instappen. In de haven ligt erg veel rommel op de bodem, autobanden, ankertjes, touw, vislijnen, afval etc. Het leuke is evengoed, dat ondanks de bende er veel prachtige grondeltjes huisvesten en het vergeven is van de bonte galathea’s. verder tref je veel platvis en pitvis en natuurlijk de nodige noordzeekrabben en kreeften.

Op zondag 30 september springen we ’s morgens weer een keer in de haven in het water. Er ligt een klein kottertje op de bodem waar 2 jaar geleden een mooie rode snotolf op zat. Nu vinden we echter een grote gijze snotolf in het wakameblad wat aan een touw hangt. Op het touw vinden we ook veel mooie kleine zakpijpjes waarvan ik de naam niet ken. We komen tijdens de duik 2 groepsgenoten tegen die wat troep van de bodem opruimen. Er wordt zoveel stof gemaakt dat we geen foto meer kunnen maken. De tip is dus om niet in de buurt te duiken van duikende jagers 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’s Middags varen we een stukje uit, we beschikken hier tenslotte over 3 bootjes, om te duiken in een mooie inham. Het weer zit nog niet mee, er is veel wind dus we kunnen alleen maar duikstekken zoeken in de luwte. We kunnen er mooi duiken tussen het wakame. die heen en weer beweegt door de deining langs de rotswanden. We vinden een knalrode snotolf en later vindt mijn buddy een wit naaktslakje. Langs de rotswand zit ook prachtige dodemansduim. Hier en daar zweeft een mooie haarkwal die natuurlijk mooi zijn voor de foto. Ik ontdek later op de foto dat er kleine visjes in de kwal leven.

Tussen de duiken door wordt er eten voorbereid, hetzij een lunch met soep en /of vis, hetzij een avondmaaltijd waarvan het menu voor de hele week bekend is. Kwestie van alle ingrediënten uit de boodschappenkratten zoeken en kokkerellen maar!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maandag 1 oktober is er veel bedrijvigheid in de haven. het kreeftenvisseizoen begint en de noren zijn druk bezig de kreeftenkorven op hun plaats te leggen. Wij gaan de eerste duik in het haventje maken omdat we met de groothoek aan de slag willen bij het wrakje. Er ligt daar ook nog een wrak op z’n kop waarvan slechts delen herkenbaar zijn als schip. Er is mooi licht omdat de zon doorkomt. We maken foto’s van de beide wrakken en zijn daar een uur zoet mee. ’s Avonds blijkt het mooie plaatjes opgeleverd te hebben.

In de middag varen we een stukje uit en leggen de boot aan in een inham. We starten de duik ondiep, het zicht is mooi helder en we dalen af naar een meter of 25 waar onze groepsgenoten cocuilles rapen. Vanwege het mooie zonlicht fotograferen we ook deze duik met de groothoek. Op deze stek dienen we ons wel te beperken tot foto’s van je buddy of van de mooie begroeiing en de zonnestralen die het water in schijnen. Op de zandbodem komen we behalve cocuilles ook platvissen tegen. Er zwemt hier ook een verscheidenheid aan lipvissen rond, makrelen, kabeljauw etc.

Het is een prachtige zonnige dag hier in Avik. ’s Avond wordt er vis gerookt. De sfeer is optimaal en er worden grootse plannen gesmeed voor de volgende dag. Op naar nog een paar mooie duikdagen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief