Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dick van Dijk – Bevrijdende duiken

CasteleynsplasDatum 5 mei 2013
Locatie Emmeloord

Duiken op Bevrijdingsdag. Duikreporter Dick gaat samen met zijn buddy de Casteleynseplas verkennen.

Toen ik ‘s morgens mijn bed uitkwam op deze vijfde mei was het zwaar bewolkt. Precies zoals ze voorspeld hadden in het weerbericht. Dat gaf niks, want de zon zou weldra doorbreken om deze bevrijdingdag zonovergoten te laten zijn. Eerst moest de inwendige mens verzorgt worden met een lekker ontbijtje. Snel nog even de vlag ophangen, want dat hoort erbij op Bevrijdingsdag. Daarna reed ik op mijn gemakkie naar Emmeloord. Mijn buddy en ik hadden het plan opgevat om de Casteleynsplas met een bezoekje te vereren.

Een jaar of wat geleden was er nogal wat reuring om deze plas. Om een lang verhaal kort te maken: duiken was alleen toegestaan voor leden van duikvereniging de Zeewolf. Ieder ander was dus illegaal aan het duiken. Dit resulteerde in een verbaal voor een sportduiker. Deze liet het voorkomen bij de rechter. Zijn uitspraak was opmerkelijk. Wel schuldig, geen straf. De rechter vond het een geval van willekeur. Er wordt nu niet meer gecontroleerd en duiken in de Casteleynsplas is een feest. Officieel is duiken nog steeds niet toegestaan, maar er wordt niet meer gecontroleerd, laat staan geverbaliseerd.

Op het parkeerplaats aangekomen zagen we al een aantal auto’s staan. Er lagen al een paar vroege vogels in het water. We deden onze droogpakken aan en onze sets om en gingen te water. Het zicht was best wel goed, zo’n drie tot vier meter. Vanaf de instap gingen we linksaf en zwommen parallel met de snelweg A-6. Onderweg lag een mooi snoekje op ons te wachten. Hij (of zij) liet ons dichtbij komen, maar ging voor de zekerheid toch aan de kant. Wat later kwamen we hem weer tegen, maar nu had hij er genoeg van en ging als een speer er vandoor.

Aan het eind van de duik werd het zicht plotsklaps slecht. Dikke stofwolken rezen voor ons op. We vroegen ons af hoe dat kon gebeuren, totdat we een ander buddypaar zagen. Ze zaten aan elkaar vast met een buddylijn. Eén van beiden was waarschijnlijk aan zijn eerste buitenwaterduik bezig, want zijn zwemvliezen sleepten geregeld over de bodem. Met dikke stofwolken tot gevolg. Jammer hoor.

Aan de kant konden we opdrogen in een lekker zonnetje. Ik had een kookstelletje meegenomen. Al snel lagen de hamburgers bruin te bakken in het pannetje. Zo zeg, dat smaakt toch wel lekker hoor. Sowieso smaakt het eten beter na een duik en in de gezonde buitenlucht. Ik kreeg wel een schuldgevoel toen ik andere duikers verlekkerd zag kijken, al snuffend naar de “hamburger-bak-lucht”, die langzaam over de parkeerplaats trok. Uiteindelijk waren ze op voor we er erg in hadden en maakten we ons op voor duik twee.


Ditmaal gingen we bij de instap rechtsom. We gingen op zoek naar de meervallen, die hier ook moeten zitten. Het zicht was gelukkig nog steeds goed en met de watertemperatuur was ook niks mis mee. Op twee meter diepte twaalf graden, dieper zelfs al zeven. Maar erg diep wilden we nu niet. We zwommen langs de oever. Tussen twee veenblokken ontwaarden we een dikke baars. Het beestje voelde zich er veilig en gaf geen krimp op ons bezoek. Hier en daar zagen we de overgebleven resten van verschaalde kreeftjes. Eentje zwom voor ons uit en ging wat later op de bodem zitten.

Op een gegeven moment gebaarde mijn buddy naar mij. Tussen de boomwortels zaten enorme palingen. Ze hingen als slangen tussen de boomwortels, prachtig gewoon. Een eindje verderop lag een ander exemplaar op de bodem, zo dik als mijn onderarm. Deze was niet zo gecharmeerd van ons bezoek en was in een flits verdwenen. Mijn buddy seinde nogmaals naar mij. Wat er te zien was geweest hoorde ik pas na de duik. Er zat een dikke karper onder de boomwortels. Helaas heb ik die gemist.

Na bijna anderhalf uur waren we terug bij de instap. Voldaan van de beide duiken ruimden we onze spullen op. Nog nagenietend van deze “bevrijdende duiken” op een zonnige Bevrijdingsdag reden we huiswaarts. En de meervallen? Helaas, die hebben we niet gespot. Misschien een volgende keer.castelCasteleynsplas

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief