Dertienjarige verrast wetenschap
Een Amerikaans meisje van 13 heeft de wetenschap een dienst bewezen. Lauren Arrington deed voor school onderzoek naar koraalduivels en dat leverde nog nieuwe inzichten op ook.
Lauren wist aan te tonen dat koraalduivels, die alleen voorkomen in zout water, ook kunnen overleven in water dat bijna zoet is. Professionele ecologen zijn enorm onder de indruk van de bevindingen van de tiener. Maar ze zijn ook geschokt, want haar ontdekking betekent dat koraalduivels een gevaar vormen voor het ecosysteem in Florida. De vissen, die bekendstaan om hun sierlijke stekels, kunnen namelijk in theorie via rivieren migreren. En omdat ze daar geen natuurlijke vijanden hebben, zouden inheemse diersoorten in de problemen kunnen komen.
De scholiere uit Jupiter zette voor de schoolopdracht zes koraalduivels apart. Daarna stelde ze elke dag het zoutgehalte in het water iets naar beneden bij. Na acht dagen bleek dat de vissen nog springlevend waren, een keiharde eis van school.
Zelf vindt Lauren haar onderzoek helemaal niet zo vreemd. “Wetenschappers hebben veel onderzoek en testen gedaan, maar ze hebben de koraalduivels nooit onderzocht in een rivier. Dat vond ik vreemd”, zegt ze tegen NPR. “Het was maar een gewone test voor school. Ik had ook niet de juiste spullen voor een echt goede test.”
Professor Craig Layman van de North Carolina State University heeft de onderzoeksresultaten van Lauren gecontroleerd en bevestigd dat ze een belangrijke ontdekking heeft gedaan. Layman complimenteerde haar zelfs en heeft haar bevindingen opgenomen in een eigen onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Biology of Fishes.
Noot van de redactie op 24 juli: Het is een mooi verhaal, maar inmiddels worden er ook de nodige vraagtekens bij gezet, met name omdat een bekende van Laurens familie een paar jaar terug hier onderzoek naar heeft gedaan.