Defensieduikers bewaken veiligheid van Nederland onder water
De Defensie Duikschool kreeg woensdag bezoek van de Staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser. Zij benadrukte het belang van de defensieduikers voor de veiligheid van Nederland.
Defensieduikers ruimen explosieven onder water, controleren of havens veilig zijn, maar zoeken ook naar vermisten op zee. Het is een greep uit de taken van militaire duikers. Stoffelijke resten uit gezonken scheepsruimen halen of onder de zeespiegel een bom onschadelijk maken, kan niet iedereen. Het vergt een gedegen opleiding. De Defensie Duikschool in Den Helder zorgt daarvoor.
Dat het militaire duikwerk niet zonder risico is, daat is de staatssecretaris zich van bewust. Ze verdiepte zich daarom niet alleen in de hoeveelheid gevarieerde opdrachten die de duikers krijgen, maar ook in hun wel en wee.
Visser een uitvoerige demonstratie over onder meer het gebruik van wapens en explosieven onder water en taken die daar worden uitgevoerd. Ook de uitrusting, inzet van onderwaterscooters, de duiksimulator, medische aspecten, het zero tolerance-beleid op het gebied van veiligheid en de nodige logistieke uitdagingen passeerden de revue.
Visser: “Het kunnen inzetten van duikers is van groot belang voor de veiligheid van Nederland onder water. Maar denk ook aan het bergen van stoffelijke resten van op zee verongelukte sporters, zeelieden of vissers. Ik heb een goed beeld gekregen bij wat er allemaal bij komt kijken om dit belangrijke werk te doen.’’
De Defensie Duikschool leidt onder meer duikers voor de genie op, marineduikers, duikziekenverplegers, kikvorsmannen, zuurstofduikers en onderwaterlassers.
Bron: Ministerie van Defensie