Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Defensie Duikgroep oefent havenbescherming

De Defensie Duikgroep oefent tijdens Joint Protector realistische scenario’s havenbescherming in de Scheveningse haven. Van het afzoeken van de terminalkade op explosieven, het veiligstellen van de havenmonding tot het onschadelijk maken van een geïmproviseerde bom.

Bij terroristische dreiging levert Defensie binnen 48 uur 2 duikpelotons voor bescherming van (zee)havens. Deze eenheden beveiligen potentiële doelwitten, zoals schepen of belangrijke, kwetsbare havendelen. De oefening is ook bedoeld om de samenwerking met de politie Haaglanden en de havenautoriteiten af te stemmen. De duikers beveiligen de haven onder het wateroppervlakte, terwijl de politie dit boven water doet.

Onderwaterrobot
Het duikpeloton wordt geconfronteerd met uiteenlopende, realistische opdrachten. Zo moet de scheepshuid van het museumschip Mercuur op explosieven onderzocht. Ook voeren ze een preventief explosievenonderzoek uit met de op afstand RTEmagicP_d121121jv1263bediende onderwaterrobot Remus. Dankzij de hoogwaardige sonarapparatuur brengt de Remus de (zee)bodem veel sneller in kaart dan duikers. Ook wordt nauw samengewerkt met snuffelhonden van de politie voor het opsporen van explosieven.

Defensie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Met specialistische en unieke capaciteiten vervult Defensie ook binnen de landsgrenzen een unieke rol op veiligheidsgebied. Van de inzet van special forces bij terroristische dreiging, ondersteuning bij crisis- en (natuur)rampen tot het uitvoeren van dit uiteenlopende (haven)beschermingstaken.

Foto’s: Ministerie van Defensie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief