Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Gezondheid

Decompressieziekte – Hoe weet je dat je het hebt?

Altijd wordt aangeraden om bij het minste vermoeden van decompressieziekte medische hulp te zoeken. Maar bij welke klachten? Duikerarts Thijs Wingelaar helpt je op weg.

In een eerdere bijdrage over het zorgelijke aantal duikongevallen in het buitenland had ik het over duikers die ondanks klachten die passen bij decompressieziekte (duikersziekte, soms ook caissonziekte genoemd), niet op zoek gingen naar medische hulp. Maar hoe weet je of jouw klachten na een duik mogelijk daarbij passen?

Je zou eerst geneeskunde kunnen studeren en daarna duikerarts worden, maar dat past mogelijk niet meer in je agenda voordat je op duikvakantie gaat. Zelf op zoek gaan naar informatie op het internet is natuurlijk een optie, maar er is niet altijd even duidelijke (of betrouwbare) informatie online te vinden. Je (oude) boeken van je open water duikopleiding zijn op zich een betrouwbare bron, maar niet iedereen heeft die boeken (meer) in de kast.

Foto: OutdoorWorks/Shutterstock

Wat zijn dan de klachten van decompressieziekte?

Duikziekten kunnen zich op heel veel manieren voordoen. Het gaat te ver voor deze website om dat in detail uit te leggen waarom. Er is in 2022 een prachtig overzichtsartikel geschreven door professor Simon Mitchell (Nieuw-Zeeland), prof. Mike Bennet (Australië) en prof. Richard Moon (V.S.) dat gepubliceerd is in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Je kunt een gratis account aanmaken en per maand 2 artikelen gratis bekijken, dus met 1 minuut extra tijd kun je jezelf de allerbeste informatie ter wereld cadeau doen. In het artikel staat alles tot in de details beschreven.

Maar omdat in (wetenschappelijk) Engels is geschreven artikelen niet voor iedereen even goed leesbaar zijn, heb ik hier een belangrijk onderdeel uitgelicht over de klachten (symptomen) die passen bij decompressieziekte (dit is tabel 1 in het bovengenoemde artikel).

KlachtHoe vaak komt het voor (als je decompressieziekte hebt)?Beschrijving
Pijn in een gewricht (meestal schouder, knie of heup)50-65%Vaak beschreven als ‘diepe’ pijn, die niet afhankelijk is van beweging of houding.
Plekken met verminderd gevoel40-50%Meestal beschreven als ‘tintelingen’ of ‘doofheid’. Kan overal op het lichaam voorkomen.
Hoofdpijn, vermoeidheid, malaise20-40%Klachten kunnen lijken of ‘gewone’ ziekte, zoals griep – maar dan zonder b.v. hoesten of diarree.
Krachtsverlies20-25%Verminderde kracht in de spieren. Kan overal in het lichaam voorkomen.
Duizeligheid10-20%Soms ook met misselijkheid en overgeven. Kan subtiel zijn, maar mensen kunnen ook omvallen van de duizeligheid.
(en deze lijst gaat nog lang door, maar dit zijn de meest voorkomende)

Deze vijf meest voorkomende klachten bij decompressieziekte komen soms met elkaar voor, maar soms kun je er ook maar één van de lijst hebben. Maar omdat er ook andere oorzaken kunnen zijn van deze klachten, is het belangrijk om een arts te bezoeken als je klachten hebt na het duiken. Die kan helpen om dit onderscheid te maken. Want het is belangrijk om met deze klachten behandeld te worden in een recompressietank – maar dat is een verhaal voor een andere bijdrage op deze website.

Wanneer krijg je klachten?

Dit klinkt misschien heel flauw, maar in ieder geval moet je wel gedoken hebben om duikziekten te kunnen krijgen. Ik heb wel eens telefoontjes gehad van mensen die zich zorgen maakten na het snorkelen. Dan kun je ook huidklachten krijgen, bijvoorbeeld na contact met koraal of vies water, maar dat noemen de artsen geen duikziekte. Er zijn zeldzame gevallen van decompressieziekte gemeld na freediven (het Taravana syndroom), maar eigenlijk komt decompressieziekte alleen maar voor na het ademen van perslucht.

Uit een groot onderzoek (Xu W, Liu W, Huang G, Zou Z, Cai Z, Xu W. Decompression illness: clinical aspects of 5278 consecutive cases treated in a single hyperbaric unit. PLoS One 2012; 7(11):e50079) blijkt dat bijna 75% van de duikers binnen 1 uur na de duik al de eerste klachten heeft. Bijna 99% van de duikers hebben klachten binnen 6 uur na een duik. Nu zijn er ook hier weer zeldzame gevallen beschreven die pas na 2 dagen klachten kregen, maar de vuistregel is dat duikziekten in principe relatief snel optreden na een (perslucht)duik. Het is belangrijk om bij de eerste klachten al hulp te zoeken, omdat snelle behandeling na de duikziekte van invloed is op het succes ervan. Bij voorkeur behandelen we duikers zo snel mogelijk, maar het liefste binnen 72 uur.

Wat moet ik dan doen?

Daar ga ik in de nabije toekomst nog een bijdrage over schrijven voor deze website, maar het belangrijkste staat ook in menig cursusboek: geef de duiker 100% zuurstof en laat hem of haar water drinken. Zorg vervolgens dat het slachtoffer naar een arts gaat die verstand heeft van duikziekten. Vanaf daar kan verdere hulp worden ingezet.

Let op: het kan gebeuren dat de klachten afnemen of zelf helemaal verdwijnen als een duiker zuurstof krijgt. (Longphre JM, Denoble PJ, Moon RE, Vann RD, Freiberger JJ. First aid normobaric oxygen for the treatment of recreational diving injuries. Undersea Hyperb Med 2007;34:43-9). Dat betekent dat je goed bezig bent met de eerste hulp, maar dan is het alsnog belangrijk om behandeling te zoeken. Want de klachten keren doorgaans terug als er geen behandeling plaatsvindt in de recompressietank.

Wil je hier meer over weten?

Er zijn diverse cursussen die zich richten op (eerste) hulp bij duikongevallen. Mijn advies is voor elke duiker op zich op termijn hier eens in te verdiepen. Want ondanks dat de kans klein is dat je er mee te maken hebt, is het wel heel erg fijn als je weet wat je moet doen in een (nood)geval.

Voor de echte enthousiasteling raad ik altijd het boek Diving and Subaquatic Medicine van prof. Carl Edmonds aan. Dit is echter wel taaie kost, zelfs als je een (para)medische vooropleiding hebt.

Heb je meer vragen over duikmedische zaken, neem dan contact op met je duikerarts. Je kunt ook een vraag sturen naar de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) of telefonisch contact opnemen met het Duikmedisch Centrum (088 950 1417).

3 reacties

  1. Goed om hier aandacht aan te besteden. Zou ook aandacht geven aan de omstandigheden waaronder gedoken is bij eerder vermelde klachten. Diepte/duur/temperatuur water/ fitheid-vermoeidheid/activiteit voor-tijdens-na de duik/voedsel-vocht etc. Goed dat er aandacht aan wordt gegeven.

    REAGEREN
  2. Net zoals bijvoorbeeld bij hartklachten, kunnen de klachten van vrouwen verschillend zijn van die van mannen. Een klacht die binnen online groepen van vrouwelijke duikers vrij regelmatig genoemd wordt is zwelling en/of pijn in het borstweefsel, zoals bijvoorbeeld in dit citaat:

    “The rash was faded but still there when left hospital but disappeared completely after about an hour. I also had a solid swelling on my upper arm. I thought this may be a reaction to bites but now know this is fluid and also an indication of Decompression Sickness (DCS). Over the next few days this fluid moved round both arms, breasts and down to my hands. Last year’s experience was extremely swollen and heavy, painful breasts (increase from DD to FF cup). I had none of the classic DCS symptoms except the rash. I researched when I got home last year and ladies do experience swollen breasts and breast bone pain but it is not discussed on many forums and the diving medics I spoke to were unconcerned. The hyperbaric doc in Malta on the other hand was very familiar with this and assures me the fluid will gradually disappear over a few days – and it is, I am peeing frequently and my body shape is returning to normal. Last year it took 5-6 days for my breasts to return to normal size.”
    Bron: Girls that scuba

    Hierbij ook een link naar een artikel in Undersea and Hyberbaric Medical Journal 2(106, Vol. 33, Nn, 2): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16716055/ , de tekst van dit artikel is beschikbaar via duikmagazine Undercurrent: https://www.undercurrent.org/UCnow/dive_magazine/2006/DecompressionIllness200610.html

    REAGEREN
    • Dank Manja voor je toevoeging! Er wordt veel te weinig onderzoek gedaan naar ‘vrouwengeneeskunde’, en elke effort in die richting wil ik stimuleren.

      Na de aangehaalde publicatie uit 2006 is er bij mijn weten niemand geweest die meer over het onderwerp (symptomen van decompressieziekte bij vrouwen) gepubliceerd heeft. Dat is jammer, maar ook wel begrijpelijk. De symptomen van decompressieziekte zijn zo divers, dat zo ongeveer alles er wel bij kan passen.

      Belangrijk om daar meer onderzoek naar te doen, zodat we de beste zorg voor duikers kunnen leveren, ongeacht het geslacht!

      De strekking van mijn stuk is volgens mij dat decompressie ziekte zich op diverse manieren kan manifesteren, en deze toevoeging is mooi om mee te nemen.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief