Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

De Zeeuwse duiken van 2022

Inmiddels een traditie! Jeroen Thoolen vat zijn Zeeuwse jaar onder water samen in woord en beeld. Geniet van Zeeland op zijn mooist 2022!

Duikjaar 2022 was één grote versoepeling. Laten we het er niet eens over hebben. De hobby speelde zich dit jaar deels af in warmere duikoorden, maar natuurlijk zijn er ook weer tientallen duiken in Zeeland gemaakt.

Nieuwe uitrusting!

Een Zeeuws duikseizoen waarin ik worstelde met drie videocamera’s en belichting na de overstap van 1080p naar 4K. Over de beelden uit het eerste kwartaal ben ik daardoor minder te spreken, maar in de loop van het duikseizoen kreeg ik het onder controle, nét te laat voor het Open NK Onderwatervideo. Desondanks redelijk gescoord. Volgend jaar beter.

Nieuwjaarsduik

Het duikseizoen begon al snel, doordat buddy Peter en ik de jaarwisseling onder water doorbrachten. Het leverde nog wat leuke aandacht op van onder andere Omroep Zeeland en de beelden werden wijd verspreid. Leuk!

De meeste duikstekken zijn aardig uitgestorven in de winter. Jaarlijks hoogtepuntje zijn dan de zeedonderpadden die zorgen voor nageslacht. Helaas had één van de papa’s een te toegankelijke locatie voor zijn nest te verdedigen, wat hij helaas van – vermoedelijk – de mens heeft verloren. Echt balen.

Vervolgens is het aan de mooiste vis van lelijkheid: de snotolf. Op verschillende duikstekken langs de Oosterschelde is deze waargenomen en vastgelegd. Toen de watertemperatuur de 12’C aantikte, kwamen mondjesmaat de eerste sepia’s voor hun nageslacht. Op verschillende duikstekken stonden weer verse sepiatentjes, waarvan gretig gebruik werd gemaakt. En de sepiola’s – tja, daar kan ik een aparte video van maken. Dat heb ik al vaak gedaan 🙂. Om het jaaroverzicht behapbaar te houden beperk ik dat ook tot een dansend sepiolapaartje.

BNNVARA’s Vroege vogels

Druk bezig mijn nieuwste cameraset te ontdekken besloot ik een filmpje te maken over de brede ringsprietslak. In vijf duiken op die stekken en met zeker twintig verschillende acteurs ontstond ‘Met een roos🌹 tussen de tanden’. Een zoektocht – naar elkaar – van twee brede ringsprietslakken, die uiteindelijk innig omhelsd een nestje maken. Zo ongeveer alle onderdelen uit de videocamerabox zijn hierbij ingezet. Beelden eruit zijn vertoond als weekwinnaar bij BNNVARA’s Vroege vogels en zijn ook in dit jaaroverzicht opgenomen.

Bijzonder was de nachtduik bij de Zeelandbrug in september, waarbij buddy Peter en ik in een wolk met jonge pijlinktvissen belandden. Die pijlsnelle visjes zijn lastig mooi vast te leggen, desondanks is bewijs opgenomen in het jaaroverzicht. Het is dezelfde duik als de unieke waarneming van de jonge zeekarper en van een zeepaardje.

Zeepaardjes

Oh ja, zeepaardjes. Dit jaar was wel het jaar van de zeepaardjes. Na een gestage opkomst van deze vis (!) afgelopen jaren, val je er nu haast over op verschillende stekken langs de Oosterschelde. Het zeepaardje dat dit jaar het jaaroverzicht mag afsluiten, doet dat in stijl: poept in beeld en verdwijnt in het donker.

Tot ziens in 2023!

De beelden zijn afkomstig uit video’s die Jeroen eerder op YouTube publiceerde! Wil je dus langer genieten, check zijn playlist Duiken in Nederland. En abonneer je op zijn kanaal!

Drie minuten herinneringen aan 2022

Geniet van:

 • de destijds beroemde zeedonderpad bij Dreischor Frans Kok (0:07)
 • .. en z’n eitjes (0:14)
 • de snotolven bij de hangcultuur bij Tholen (0:17)
 • een paring van de sepia’s (0:30)
 • dansende sepiola’s (0:52)
 • de beroemde (BNNVARA Vroege Vogels) brede ringsprietslakken uit ‘Met een roos tussen de tanden’  (1:11)
 • pauwkokerwormen (1:30)
 • zwarte grondel (1:38)
 • steenslijmvisjes (1:45)
 • gehoornd slijmvisje (1:55)
 • jong heremietkreeftje (2:00)
 • jonge pijlinktvis (2:04)
 • volwassen heremietkreeftje (2:11)
 • sierlijke steurgarnaal (2:16)
 • ruwe wratslak (2:20)
 • poepend zeepaardje (op 2:22)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief