Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

De ultieme Nemo – Het verhaal achter de foto

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar het verhaal kan de foto zeker versterken. Edwin van der Sande vertelt het verhaal achter zijn ‘De ultieme Nemo’ – de foto die op Duikvaker 2022 in de DuikeninBeeld Foto-expo hing.

Ik roep het steeds weer. Ik maak geen foto’s meer van clownvissen! Maar als ik ze tijdens een duik tegenkom, zijn ze toch vaak wel heel leuk. Zo leuk dat ik het maken van een foto lang niet altijd kan weerstaan. Ik heb een soort van haat-liefdeverhouding met deze anemoonvisjes. Deze driebandanemoonvis was typisch zo’n eigenwijze rakker die gewoon vastgelegd moest worden. Was het zijn nieuwsgierigheid of juist de drang om zijn huisje te beschermen tegen die indringer, die wel heel dichtbij kwam? Hij was in ieder geval dapper genoeg om mooi frontaal model te gaan hangen. Van de dertig soorten anemoonvissen is de drieband voor mij de ultieme Nemo. Niet dat ik de andere soorten wel standaard voorbij zwem, maar zijn kleur en contrast vind ik gewoonweg geweldig. Tijdens deze vakantie op Cebu kom ik verschillende soorten anemoonvissen tegen. Omdat je hier lekker lange duiken maakt, kan je relaxt uitkijken naar de meest geschikte anemoon en visjes, waarbij je het gevoel hebt dat er een fraaie foto in zit. Wat je dan nodig hebt, is geduld. En stop vooral niet te snel met foto’s maken. Dit is voor mij de beste foto uit een reeks van zes pogingen. Maar de volgende keer zou ik zeker meer tijd nemen en meer foto’s maken om de ultieme Nemo op de kiek te krijgen. Toch wel weer dus!

Camera en instellingen

Camera: Olympus E-3
Lens: Olympus 50 mm macrolens
Instellingen: ISO 100, 1/100 sec, f18
Accessoires: UK-Germany behuizing

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Jouw foto op Chromaluxe?

Deze foto werd in de DuikeninBeeld Foto-expo op Duikvaker 2022 geëxposeerd – een fotoschilderij dat door Arca Printers & Supplies prachtig werd afgedrukt op Chromaluxe. Heb jij ook foto’s (onder of boven water) die je hoogwaardig wilt laten afdrukken, kijk dan eens naar Chromaluxe!  

Nog veel meer verhalen achter de foto…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief