Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Tweede duik vanaf de Tertius

Op een prachtige zomerse dag gaat Duikreporter John bootduiken vanaf de Tertius. Duik 2 van de dag maakt hij met Lia op de duikstek Preekhil.

Duik 868, zondag 11-06-2017, Preekhil de val Grevelingen, Nederland. De lunch zit er op en we hebben op ons gemak uitgebuikt daarna word het tijd voor de tweede duik ondertussen is de Tertius al op de nieuwe duikstek aangekomen en deze keer ga ik met Lia onderwater. Ik ben geen springer als de mogelijkheid daar is neem ik de trap om te water te gaan. We gaan te water en we moeten best een eindje zwemmen om bij een beetje ondiepwater te komen als ik bodem zie dalen we af en gaan op ons gemak beginnen aan de duik.

03-J6110232-51464

Ondiep is het echt kleurrijk te noemen de vele kolonie vormende zakpijpen maken de bodem heel erg kleurrijk dat levert soms mooie plaatjes op. Nu zijn ook weer de vele spookkreeftjes een lust voor het oog maar soms zijn ze een spelbreker als je ergens anders een foto van wil nemen dan zijn ze soms hinderlijk in de foto. Ik zie een krab die bezig is aan een andere soortgenoot hij houd de krab in zijn scharen en zit er lekker aan te knabbelen, de een zijn dood is de andere zijn….

10-J6110100-51464

Lia wijst me iets aan maar in eerste instantie kan ik het niet goed thuis brengen het is namelijk iets heel kleins. Ik houd het in de gaten en ik zie wel een soort wit kokertje maar er komt niks uit en na een tijdje zie je er een mooie krans uitkomen, na wat zoekwerk thuis op Internet blijkt het driehoeks-kalkkokerworm te zijn. Dit is de eerste keer dat ik dit gezien heb dus kan ik weer een beestje afschrijven van de kaart. We gaan verder en na wat andere leuke visjes en garnaaltjes wijst Lia mij nog een wormpje aan die ik pas een keer eerder had gezien maar niet echt een mooie foto van kon maken.

06-J6110181-51464

Het is een neonworm Lia had dit opgezocht op het Internet en weer een beestje wat ik kan doorstrepen in het boekje. Ik zie heel veel witte vlekjes in een soort takjes en als ik goed kijk zie ik hele kleine slakjes de Noordelijke knuppelslak en als je wat beter gaat zoeken zie je er steeds meer. In eerste instantie zie je ze niet maar je ziet eigenlijk de eitjes het eerst die zijn niervormig en als je daar dan tussen zoekt kom je ze meestal we tegen maar ze zijn heel klein slechts een paar mm.

02-J6110255-51464

Opvallend tijdens deze duik was niet het aantal bruine plooislakken maar de grote van deze plooislakken ze waren allemaal opvallend groot misschien wel de grootste die ik tot nu toe heb gezien. Na een tijdje begint de heerlijke omelet die we tijdens de lunch ophadden op te spelen ik kan je vertellen dat dat niet erg prettig is onderwater. Maar ik wil er nog niet uit dus probeer ik het zo goed mogelijk te negeren ondertussen maak ik wat foto’s maar bij sommige moet ik wat voorover liggen en de gedachten dat ik onderwater een tweede keer mijn lunch moet proeven doet me besluiten om te stoppen met de duik.

11-J6110096-51464

Als ik boven kom had Lia het zelfde probleem de heerlijke lunch lag een beetje dwars, we besluiten de duik te stoppen en richting de Tertius te zwemmen, we moeten een aardig eindje zwemmen om bij de boot te komen en net als we bij de boot zijn word deze naar de ander kant geblazen door de wind en het lijkt net alsof we niet bij de boot kunnen komen ook al zwem je zo hard mogelijk gelukkig draaid hij weer terug en staan we in een mum van tijd aan boord. Daarna omkleden en nog even nakletsen over de dag als de Tertius terug vaart naar de haven. Het was een schitterende duikdag aan boord van de Tertius iedereen die er bij was bedankt voor een leuke gezellige duikdag en natuurlijk Ruud en Ellen van de Tertius bedankt voor hun goede zorgen. Ik ben ongeveer 83 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 15:00 te water gegaan, de water temperatuur was 19 graden, het zicht was redelijk, ik ben max. 10,8 meter diep geweest.

Dit bericht delen

2 reacties

 1. Avatar

  Mooi verhaal John en leuke foto’s ook. Op de Tertius is het altijd goed vertoeven.

  REAGEREN
  • Avatar

   Bedankt Victor en inderdaad hun gastvrijheid is super.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *