Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Tweede duik in het Haringvliet

Duikreporter John doet mee aan het monitoringproject van Stichting ANEMOON en duikt voor een tweede keer onder in het Haringvliet. Hij ontdekt -voor hem-  nieuw leven.

Duik 875, zondag 25-06-2017, Marina Stelledam Haringvliet, Nederland. Na de eerste duik komen we bij elkaar in het scouting gebouw in Stellendam daar worden we getrakteerd op broodjes en koffie en ik kom bekende en minder bekende gezichten tegen, we zijn ongeveer zo’n 20 mensen die allemaal op verschillende plaatsen in het Haringvliet hebben gedoken en 1 ding hadden we gemeen we hadden allemaal slecht zicht. Na het eten kregen we nog een lesje determineren van zoetwater vissen en dat is nog niet echt makkelijk want we hebben genoeg soorten zoetwater vissen en sommige lijken erg op elkaar.

2-J6250086-51993

We krijgen een presentatie op het scherm en op de eerste foto staan 4 vissen die op het eerste zicht precies hetzelfde zijn namelijk langwerpig en zilverkleurig (grapje) maar het blijken toch 4 verschillende soorten te zijn, We krijgen het boekje Herkenning zoetwatervissen iemand laat op het beamerscherm een vis zien en wij moeten via het boekje deze vis determineren en ik moet zeggen dat het vrij makkelijk gaat, onderwater als er een vis weg zwemt heb je er waarschijnlijk niks aan maar als je een foto of filmpje van de vis maakt kun je thuis een naam bij de vis bepalen.

3-P6250006-001-51993

Daarna kun je nog wat vragen stellen over de duikstekken, mijn mede duikers bij de eerste duik hebben wat waterplanten mee genomen om te determineren. Ook daar krijgen we wat uitleg bij door de specialisten en dan zit het er weer op. We besluiten nog een duik te doen net buiten de haven hier in de buurt Marina Stellendam. We krijgen een tag mee om de slagboom te openen naar het haven parkeer terrein en rijden naar de duikstek achteraan de haven.

4-lumishootJ6250101-51993

Omkleden en het water in, het blijkt een hele ondiepe stek te zijn en ook deze keer is het zicht niet super maar hoe langer ik onderwater lig hoe meer ik zie en dan vooral het hele kleine spul. In eerste instantie dacht ik dat ik kleine groene korreltjes op de bodem zag liggen maar die korreltjes bewogen dus het moest iets zijn dat leeft, na wat foto’s blijken het slakjes te zijn met een begroeid huisje maar dan ini mini klein.

8-J6250069-51993

Maar ik zie nog veel meer, hele kleine bolletjes wat op een soort eitjes lijken een soort roeipootkreeftje, nog een diertje dat in een soort kokertje van zand zit enz enz. Ik zie onderwater wel dat er iets zit maar ik kan niet zien wat het is dat zie ik pas thuis voor het computer scherm en ik verbaas me ook hoeveel leven op een vierkante cm te zien is. Ik zie hele kleine huisjes slakken met nog veel kleinere huisjes slakken op hun huisje rondkruipen of in een klein mosseltje waar dan ook nog een heel klein diertje in zit ik vind het helemaal prachtig.

7-J6250092-51993

Ik kijk even bovenwater en ik zie dat mijn mede duikers al op de kant staan het enigste wat ik hoef te doen is gaan staan want hier is het nog geen meter diep. Ik loop terug naar de kant en loop door naar de auto, ik kleed me om en ruim de spullen op en we praten nog even na over deze dag, ik vond hemzelf best geslaagd ondanks het slechte zicht maar ik heb toch weer dingen gezien die helemaal nieuw voor mij waren zoals de slakjes en het hele kleine spul waar ik geen naam van heb. Ik ga van de week de foto’s bekijken en ik probeer er een naam bij te plaatsen dan heb ik van de week nog genoeg te doen. Ik ben ongeveer 50 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 14:00 te water gegaan, de water temperatuur was 20 graden , het zicht was slecht, ik ben max. 1,2 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief