Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

De tien geboden voor duiken in Zeeland

Een praktische blog. Ken jij de tien, of eigenlijk elf geboden voor duiken in Zeeland?

551515 Cover_12Alle duikers kennen ze en hebben ze eens of meerdere malen ondertekend: de standaard gedragsregels voor veilig duiken of een variant hierop, die een duikschool je laat tekenen voordat je te water kunt. Je moet in goede conditie zijn en blijven, bekend zijn met de duikplaats, goed luisteren naar duikbriefings, je drijfvermogen goed controleren, etc.

Allemaal helemaal waar. Maar in de loop van jaren duiken in Zeeland, heb ik een aantal gedragsregels geleerd en tips&tricks opgedaan, waar je in de praktijk veel aan hebt. En natuurlijk deel ik mijn ‘10 geboden voor duiken in Zeeland’ graag met jullie. Uiteraard gaan vele hiervan ook op voor duikplaatsen buiten Zeeland.

  1. Hoe harder je zwemt, hoe minder je ziet.
  2. Een Noordzeekrab is nooit alleen (denk daaraan voordat je een vinger op die lichtoranje ‘steen’ vlakbij zet, zodat je een goede balans hebt om een foto te maken).
  3. Als je met een droogpak duikt, doe dan de rits dicht. (Need I say more…)
  4. Als je met een natpak duikt, neem dan een waterdichte hoes mee voor je autosleutel (en doe ook je rits dicht)
  5. Als je dat lieve schattige kleine kreeftje van dichtbij wilt bekijken, hou er dan rekening mee dat mama kreeft vlakbij is.
  6. Een duikcomputer werkt alleen als je hem ook meeneemt onder water (in de auto laten liggen spaart echter wel batterijen….)
  7. Gebruik bij een duik in de Oosterschelde de juiste combinatie van een getijdentabel eneen omrekentabel. (De getijdentabel van Vlissingen in combinatie met de omrekentabel voor Zierikzee zorgt voor stromingsduiken)
  8. Wacht rustig op je beurt om het water in te gaan of te verlaten als het druk is, dat maakt het veel gezelliger op de duikplaats.
  9. Neem gerust een buddylijn mee onder water als je dat prettig vindt. Voorkom alleen dat je er andere duikers mee vangt. Ghostfishing is ook met buddylijnen niet populair.
  10. Zeur niet luidruchtig op de parkeerplaats van een duikplaats over modderkruipers en stofmakers als je niet zelf iemand met een videocamera achter je aan hebt laten zwemmen, zodat je kunt bewijzen dat je zelf absoluut geen stof maakt.

En dan de belangrijkste regel 11: Have fun!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief