Inloggen

Wachtwoord vergeten?

De test: het Scubapro Evertec LT-droogpak

Nieuw in 2014 is het Evertec LT droogpak van Scubapro. Rob van der Kuyl dook er in maart mee het Nederlandse water in en testte het.

Eerste aanblik en gebruik

Het pak dat ik krijg aangereikt, zit in de bijgeleverde opbergtas. Gezien het gewicht of eigenlijk het gebrek daaraan vraag ik of het pak wel in de tas zit. Het antwoord is “ja”. Het zit er in, samen met een kap, een inflatorslang, de gebruiksaanwijzing voor droogpakken, een zakje talk voor de latexseals en een tubetje vet voor de rits. Eerste conclusie is dan ook “erg licht” voor een droogpak.

De Evertec LT is een trilaminaat droogpak met een enkele diagonale kunststoffen frontrits (TIZIP), die netjes is weggewerkt achter een flap die zelf weer met klittenband vastgezet kan worden. Binnen in het pak zitten bretels en op de rugzijde een elastiek, dat zorgt voor het flexibele bovenstuk. De TIZIP rits is erg soepel, is goed bereikbaar en heeft aan het uiteinde een “te ver openen” bescherming, lees een stukjeScubapro_Trockie15048_01 trilaminaat dat aan beide zijden van de rits aan het pak geplakt zit maar dat de runner gewoon zijn werk laat doen. Zelfs met deze bescherming kan het pak heel ver open en kan je zonder hulp van je buddy het pak makkelijk zelfstandig aan- en uittrekken. Het helpt daarbij ook dat de runner uitmondt in een T vorm heeft die je ook met handschoenen aan goed kan pakken.

Aan de buitenkant van het pak zit op de linkermouw net boven de latex polsseal een I-Safe lusje. Dit lusje is bedoeld om je duikcomputer goed op zijn plek te houden. Verder naar boven richting de schouder zit op die arm een hoge variant deflator. De inflator zit boven de rits op de borst en is 360 graden draaibaar. Het pak heeft verder een kruisband en twee grote zakken (één op ieder been). In elk van die zakken zit een binnenzak en in elke hoek een plastic d-ringetje. In totaal heb je dus op elk been 2 zakken met 2 d-ringetjes.

Bij de nek heb je een neopreen rand met twee klittenbandsluitingen. Hiermee kan je de kap op zijn plek houden en op hetzelfde moment de latex nekseal beschermen. De kap zelf heeft een lange hals die onderaan wat uitwaaiert. Aan het pak zitten geen schoenen maar neopreen sokken, die je in staat stellen om of voor rockboots te kiezen of voor je gewone neopreen buitenwater schoentjes.

De duik en erna

Het aantrekken van het pak is door de frontrits erg makkelijk en ook de soepelheid van de stof werkt hierin mee. Ik vind wel de overgang van het pak in de sokjes lastig. Ik ben bang om te veel kracht te zetten, maar die angst is ongegrond. Ik glij de sokjes, nou ja sokken in. Van mij mag de maat daarvan wel wat kleiner, want ik heb behoorlijk wat ruimte en het probleem met deze hoeveelheid neopreensok is dat ik mijn eigen schoentjes niet meer pas. Ik heb dus een paar schoentjes maat 46/47 moeten lenen (normaal heb ik 42).

Wel sluit het pak heerlijk en praktisch naadloos aan op mijn onderpak. Helemaal geen ruimte te veel, maar een goede pasvorm. Mijn linkerarm gaat ook erg makkelijk het pak in, maar als ik bij mijn rechterarm aankom, moet ik toch mijn buddy om assistentie vragen. De rits loopt zover door dat ik moeite heb om mijn arm in de mouw te krijgen, maar met zijn hulp lukt dat. Het is een kwestie van gewenning denk ik. Toch moet ik hierna nogmaals mijn buddy om assistentie vragen en wel om te kijken of de rits goed dicht is. De rits loopt in mijn geval door tot voorbij mijn zij en ik kan zelf niet goed zien of hij helemaal dicht is, maar dat is hij dus wel. Waarschijnlijk ook weer een kwestie van gewenning. Na bevestiging van de kruisband nog maar twee onderdelen en we kunnen te water. Het eerste is de kap. Ook hier moet ik weer mijn buddy om hulp vragen, hij moet even kijken of de kap goed zit en eventueel het klittenband verstellen, gelukkig is duiken echt een buddysport. Daarna is het alleen een kwestie van de inflatorslang aankoppelen en we kunnen gaan duiken.

Terwijl we naar het water lopen valt me de enorme bewegingsvrijheid van het pak op, zo soepel, heerlijk.

evertec-header

Ook onder water heb ik een enorme bewegingsvrijheid en ondanks de -in mijn ogen- te grote neopreensokken heb ik op die plek geen last van luchtbelvorming. Ook bij mijn benen zorgt de goede pasvorm ervoor dat er geen teveel aan lucht bij mijn benen komt. De inflator op de borst is goed te vinden en makkelijk te bedienen, zeker met handschoenen aan. De deflator doet wat hij moet doen en blaast goed af. Gedurende de duik krijg ik het wel koud en dat kan liggen aan het water (5 graden) of aan mijn dunne onderpak of aan… juist… Na de duik blijkt dat mijn hele linkerarm behoorlijk nat is, toch een klein issue met de deflator. Na deze duik snel de deflator losgemaakt en weer aangedraaid en op naar duik 2. Helaas wederom een zelfde ervaring, heerlijke duik qua beweeglijkheid, maar koud. En wederom na de duik een natte linkerarm.

Na deze eerste twee duiken heb ik thuis de deflator van het pak gehaald, schoongemaakt en opnieuw op het pak gezet. En het resultaat was ernaar, de daaropvolgende duiken bleef ik  helemaal droog!

evertec-mouwevertec_torso

Qua onderhoud is dit een makkelijk te onderhouden pak. Volgens de gebruiksaanwijzing is een koude handwas het beste en mag het pak niet in de droger. Dat laatste lijkt me logisch, maar wat er ook staat is dat je het pak niet mag strijken! Ik zou wel eens willen weten welke duiker ooit zijn droogpak heeft staan strijken… maar goed. Kortom gewoon na elke duik het pak goed afspoelen en na drogen de latex nek- en polsseals met talkpoeder behandelen en uiteraard de rits met het speciale vet behandelen, maar alleen aan het uiteinde! Door de runner wordt het vet vanzelf over de hele rits verspreid. En zeker niet teveel vet gebruiken, want dan kan het op je pak gaan vlekken!

Door het ontbreken van schoentjes is het lastig om het pak op zijn kop te drogen te hangen. Goed opletten dus dat je met het afspoelen geen water in je pak krijgt, anders heb je bij de volgende duik soppende sokken!

Plussen en minnen

Komen we bij de plus- en minpunten!
Pluspunten van het droogpak zijn:
+ licht
+ soepele stof
+ goede pasvorm
+ soepele, lange enkele rits

+/- grote maat neopreensokjes

Minpunt is:
– de in eerste instantie lekkende deflator

Conclusie

 

Een mooi licht trilaminaat droogpak met een goede pasvorm waarin het heerlijk duiken is. Wat mij betreft mag er ook een versie komen met vaste schoentjes, want ik ben niet zo’n voorstander van deze sokjes. En ik zou graag ook zien dat er ook op de rechtermouw een I-Safe lusje komt, want ik draag mijn computer altijd rechts. Maar het belangrijkste zijn de duikeigenschappen en die zijn van de Evertec LT prima.

Reactie van Martine Grethe, Salesmanager Nederland en Vlaams-België voor Scubapro:

Het exemplaar dat getest is, is een prototype van het Evertec LT pak. Het prototype was al een aantal weken voor de werkelijke productiedatum vervaardigd om alvast in de buitendienst te tonen. De maat van de sokken was inderdaad niet juist en is reeds aangepast. Bij de prototypes worden de inflator en deflator nooit van te voren getest op lekdichtheid, dit is een slordigheid van ons en zal in de toekomst zeker worden meegenomen, voordat het pak wordt uitgebracht. De I-safe zit op dit pak inderdaad alleen maar op de linkermouw. Bij de Everdry4 op beide armen. We zullen navragen of dit aangepast kan worden.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief