Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

De teller staat op 242.500

Op Wereldoceanendag staan er maar liefst 242.500 soorten zeedieren en -planten in het Wereldregister voor Mariene Soorten van het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende. 

De gesterde zwerfkwal.

Het gaat hier om de geregistreerde soorten. Geschat wordt dat er tussen de 300.000 en 2 miljoen soorten in zee leven.

Nieuwe vondsten

De WoRMS-lijst bestaat nu tien jaar. Dankzij de inzet van driehonderd wetenschappers over de hele wereld kon 10 jaar geleden het aantal geregistreerde soorten worden verdubbeld van 120.000 naar 242.500. En alleen al in de afgelopen 10 jaar jaren zijn nieuwe 21.554 soorten ontdekt en beschreven. Sommige hiervan zijn echte pareltjes en dragen een inspirerende naam of intrigerend verhaal met zich mee.

Een zo volledig mogelijke lijst is van belang voor onderzoek naar biodiversiteit, maar ook vormt de lijst de basis om te leren wat zeeleven de mens kan bieden als voedselbron of als bio-product binnen bijvoorbeeld de geneeskunde.

De Harry Potter heldenkrab.

Jaarlijks worden zo’n tweeduizend nieuwe zeedieren en -planten toegevoegd aan het register, waaronder elk jaar rond de 130 nieuwe soorten vis. De meeste nieuwe vondsten betreffen weekdieren – 800 nieuwe schelpen, slakken en inktvissen per jaar – en schaaldieren – 600 nieuwe kreeftjes, krabben en dergelijke.

Overigens betekent het grote aantal niet dat het met alle soorten even goed gaat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief