Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Foto en film / Materiaal

De Sea & Sea DX-6G in de praktijk

Hoe leuk is het om een nieuwe onderwatercamera in de praktijk te testen? Sea&Sea ambassadeur Olga Knijn nam de DX-6G camera van SeaSea mee in het water van Bonaire en Vinkeveen. Is ze er blij mee?

Van Sea & Sea keeg ik de vraag of ik de DX-6G eens wilde proberen. Normaal gesproken gebruik ik een Sea & Sea-behuizing met een Olympus OMD-camera en twee YS-D2 flitsers. Deze set geeft supermooie resultaten, maar is vanwege het formaat niet altijd handig om mee te nemen op reis. De DX-6G had ik al in gedachten als alternatief. Bovendien leek het me een goede camera voor gebruik tijdens de cursussen onderwaterfotografie die ik geef.

Configuraties

Er zijn drie configuraties mogelijk:

  • De DX-6G Basic Set – behuizing met camera
  • De DX-6G Adventure Set – behuizing, camera en YS-03 flitserset met arm en grondplaat
  • De DX-6G Pro Set – gelijk aan de DX-6G Adventure-set plus de 0,6x groothoekconverterlens die je onder water kunt wisselen.

Als ik de camera uit de doos haal, zie ik een robuuste camera. En het fijne is, hij is erg handzaam en zeker niet zwaar! Het kost me weinig moeite om de set in elkaar te zetten:  accu in de camera, geheugenkaart erin, o-ringen invetten en controleren, batterijen in de flitser, glasvezelkabel erin steken, en hij is klaar voor onder water. Enorm prettig is dat de camera van zichzelf al waterdicht is en dus tegen water kan. Dat scheelt heel wat kopzorgen in het geval van een klein ongelukje. De knoppen op de behuizing zijn duidelijk en zelfs met dikke handschoenen aan zijn ze prima te bedienen. Dat moet goedkomen.

Bonaire

De eerste keer dat ik de camera mee onder water neem, is in het zoute water in Bonaire. De cameraset is dermate klein dat ik hem probleemloos aan mijn vest hang – soms merk ik niet eens dat ik een camera bij me heb.
De knoppen zitten op de goede plek. Op gevoel kan ik de camera bedienen. Het scherm is goed afleesbaar en duidelijk van kleur. De flitser staat op een flexibele arm en laat zich makkelijk richten op het onderwerp. Op zoek naar de eerste onderwerpen en aan de slag ermee. Eerlijk is eerlijk, de eerste foto’s kunnen beter. De meeste zijn aan de lichte kant. Onder water fotograferen is net zo iets als uittrimmen met duiken. Oefening baart kunst. Met een nieuwe camera is het altijd even wennen. Nu ook!
Ergens moet ik een instelling aanpassen om in dit heldere water camera en de sterke flitser beter met elkaar in balans te brengen. De flitser is volautomatisch met een optische TTL – de flitskracht is niet handmatig aan te passen. Wat niet erg is, maar de belichtingscorrectie moet dan wel vanuit de camera komen. De duik en mijn buddy geven niet de gelegenheid om dit onder water uitgebreid uit te vogelen. Aan de oppervlakte loop ik de settings eens goed na, iets wat ik eigenlijk van te voren had moeten doen. Maar ik wilde hem gebruiken, zonder dat ik er eerst een studie van gemaakt had…. zoals het merendeel van de mensen het doet.

Zelf gebruik ik graag flitsers onder water omdat de kleuren dan het beste tot uiting komen. Een flitser is noodzaak voor elke camera. De YS-03 heeft power genoeg voor de belichting. Dat is duidelijk. Door de camerabelichting (EV-correctie) op -2  te zetten krijg ik bij de tweede duik gelijk de juiste resultaten. Had ik dat maar vóór de eerste duik gedaan want de resultaten zijn nu waanzinnig. Deze setting kan je overigens onder water gewoon aanpassen met een paar simpele drukken op de knoppen. Je moet het even weten!

Gezien de compactheid van de camera kan je heel makkelijk je onderwerp benaderen. De lens stelt al vanaf 1 centimeter scherp. Dat geeft echt superresultaten van dichtbij. Ik houd van klein leven onder water, dus dit is voor mij echt een uitkomst.

Onder water ben ik al heel erg tevreden met de resultaten die ik op het scherm zie. Als ik op mijn hotelkamer de geheugenkaart in mijn computer doe, word ik direct heel vrolijk van het resultaat. De foto’s zijn haarscherp en goed van kleur. Ze hebben weinig tot geen nabewerking nodig. Aangezien deze camera geen RAW-functie heeft, is dat wel heel prettig. Hoewel het nabewerken van foto’s een aparte hobby is, is een RAW-foto alleen nodig voor de extreem fanatiekelingen. Ik heb er niet altijd de tijd voor om foto’s uitgebreid te bewerken. Dit spaart mij heel veel tijd.

Na de tweede duik spoel ik de camerabehuizing goed af en laat ik hem drogen. Hij is weer klaar om met mij mee te vliegen naar Nederland.

Vinkeveen

Een week later sta ik op een bewolkte dag aan de Vinkeveense Plassen bij Zandeiland 4. Gelukkig komt er soms een zonnestraal tussen de wolken door. Anders is het wel een hele sombere dag. Ik trek mijn droogpak aan en hang mijn set op m’n rug. Met een open mind stap ik het water in. Deze duik is helemaal toegespitst op het testen van deze Sea & Sea DX-6G. Ook al heb ik vooraf geen verwachtingen, stiekem hoop ik dat de camera net zo goed presteert als in de tropisch wateren van Bonaire.

Onder water zwem ik tegen een klein groepje gekleurde baarsjes op. Ze vinden mijn aanwezigheid wel gezellig en nieuwsgierig dansen ze om me heen. Dat geeft mij mooi de tijd om alle instellingen uit te proberen. Ook hier merk ik dat de volautomatische flitser het heel goed doet. Misschien ook wel iets te goed. Ik moet mijn camera ook in de donkere wateren een klein beetje corrigeren. De EV-instelling op-2 blijkt ook hier het mooiste resultaat te geven. Verder hoef ik geen aangepaste settings te gebruiken om tot een mooi resultaat te komen.

Op mijn gemak zwem ik verder op mijn lijstje staan ook de zoetwaterkreeftjes. Na een klein beetje speurwerk zwem ik tegen het kreeftenflatgebouw aan. En heb ik de kust en keur uit de familie zoetwaterkreeft. Ook hier kan ik me helemaal uitleven en de camera een goed aan de tand voelen. Hoewel ik nauwelijks moeite hoef te doen, want het resultaat is keer op keer gelijk goed. Voor de macro-opnames zwem ik even door naar een wrakje, omdat de kreeften een afstand van enkele centimeters niet zo op prijs stellen. Ook daar kom ik vrij gemakkelijk tot goed resultaat.

Tevreden zwem ik terug naar de kant. De camera zich goed gedragen – precies wat ik vooraf hoopte. Thuis kijk ik nog even zorgvuldig naar het eindresultaat en ik kan het afsluiten met één woord:  Geweldig!

Conclusie

De kwaliteit die je krijgt met deze kleine powerhouse, en de prijs zijn geweldig. Ik ga de DX-6G ook zeker vaker meenemen op reis en zal hem absoluut in gaan zetten bij mijn cursussen onderwaterfotografie.

Reviewer en Sea & Sea Ambassador Olga Knijn stelt zich voor:
«In 2002 ben ik begonnen met duiken en ik was direct onder de indruk van de mooie kleuren onder water. Vele duiken in vele verschillende wateren heb ik gemaakt in die tijd. In 2016 ben ik mijn PADI Instructeursbrevet gaan halen, omdat ik andere mensen graag wilde laten zien wat ik zelf al die jaren al ervaarde. Nu, anno 2019, ben ik Master Instructeur. Daarnaast heb ik, als zeer uit de hand gelopen hobby, onderwaterfotografie. Omdat je de onderwaterwereld niet mee kan nemen boven water, ben ik begonnen met fotograferen – nu kan ik de onderwaterwereld met iedereen delen. De uitdaging om het onderwaterleven mooi op de foto te zetten is een van de leukste onderdelen van de onderwaterfotografie. Iedere gelukte opname is een succes op zich. Of ik nou in de Vinkeveense Plassen of bij Bonaire duik, het blijft geweldig.
Ik werk als stewardess bij de KLM en vlieg regelmatig naar duikbestemmingen. En als ik daar ben, maak ik zeker van de gelegenheid gebruik om een duik te maken. Ook in Nederland lig ik vaak met mijn camera in het water. Heerlijk!»

Klik op een willekeurige foto om deze groot te openen en de diavoorstelling te starten.

1 reactie

  1. Avatar

    Hoe diep kan camera?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief