Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

De rekkracht van BARE

Is de BARE Trilam HD Tech Dry met ATR echt een rekbaar droogpak? Rob van der Kuyl probeerde het.

Het product: BARE Trilam HD Tech Dry met ATR droogpak
De testduiker:
Rob van der Kuyl, 500+ duiken sinds 1994, waarvan veel in Nederland, Egypte en Indonesië. Hij is SSI Divecon instructeur, NOB 2* instructeur, PADI DM
De locatie:
Nederland
Testperiode:
Winter 2010

Ik heb, voluit geschreven, het BARE Trilaminaat Heavy Duty Technical Drysuit met Automatic Torso Recoil getest.
Lees: een droogpak met een schuine frontrits en een rekbare (dit is de automatic torso recoil) binnenkant, beide bedoeld om het aantrekken makkelijker te maken. Aangezien de test onder echte Nederlandse winteromstandigheden plaatsvindt, is makkelijk aantrekken wel een vereiste, want hoe sneller je je in de kou kunt omkleden, des te prettiger het natuurlijk voelt.

Eerste aanblik en gebruik

Het pak ziet er degelijk uit en de kleur vind ik ook prima. Een donkere grijstint die naar zwart neigt, of is het zwart dat naar grijs neigt? Hoe dan ook, het pak ziet er degelijk uit en ook de afwerking is goed. Sterker nog: BARE biedt een levenslange garantie op droogpakken vanaf productiejaar 2008 voor wat betreft eventuele productiefoutjes en naden, voor alle (dus niet alleen de eerste) eigenaren.

Het pak bestaat eigenlijk uit twee delen: een onder- en een bovendeel. Dit is nodig omdat je bij een frontrits meer ruimte nodig hebt om het pak goed aan te trekken. Zonder die ruimte zou je of je eigen nek kunnen verrekken of te veel spanning op de rits kunnen zetten, en beide is natuurlijk niet goed. Om deze spanning te voorkomen heeft BARE het pak in tweeën gedeeld.
Het deel waar de benen in gaan, bevat aan de bovenkant extra rekbaar materiaal dat je de ruimte geeft die je nodig hebt bij het aantrekken. Het voordeel hiervan is dat je geen kruisband nodig hebt om een overtollig en luchthoudend stuk pak te ‘verkleinen’.

De rits begint op de linkerschouder en loopt naar de rechterkant van je middel. Dit stelt je in staat om zelf de rits te sluiten, iets wat bij ritsen die over de schouders lopen niet mogelijk is. De rits zelf wordt weer beschermd door een andere rits waarmee ook het pak weer een goede stroomlijn krijgt.

Op de linkerbovenarm zit de standaard deflator die ook als ontluchter kan werken (door erop te drukken). Persoonlijk vind ik het geheel wat hoog, maar dat terzijde, want je kunt hem ook door een lagere versie vervangen. Op de borst zit een 360 graden draaibare standaard inflatoraansluiting, iets wat ik een absoluut voordeel vind. De aansluiting bevindt zich niet midden op de borst, maar iets hoger en rechts vanuit de duiker gezien. Dit kan ook niet anders, want op de standaardplek midden op de borst zou hij bij dit pak bovenop de frontrits zitten. Als je een ander pak gewend bent, kan het even zoeken zijn, maar dan heb je hem.

Ons testpak beschikt over een zak met flap ter hoogte van het linkerbovenbeen. Hier past prima een extra masker in, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zak met rits of een mespocket. Iedere duiker heeft zo zijn voorkeuren. BARE speelt hierop in door je de mogelijkheid te geven zelf allerhande zakken op het pak te kiezen en ook de plek waar je ze wilt hebben. Aan ons pak zitten schoentjes, al kun je ook kiezen voor sokken met rockboots. Evenzo kun je kiezen voor droogpakhandschoenen met ringbevestiging, maar wij hebben gewone latex polsseals en een neopreen nekseal met een extra ‘warm collar’ die je over de rand van je kap kunt vouwen. Als laatste beschikt ons testpak over bretels, maar ook dat is een vrije keuze.

Om het geheel dan compleet te maken krijg je er een losse kap bij met een rits om het aantrekken te vergemakkelijken, een droogpakslang, talkpoeder voor de latex seals, een wasstick voor de droogpakrits en een rugzak om alles in op te bergen. Kortom een compleet en goed uitziend pakket!

De duik en erna

Het aantrekken van het pak gaat in beginsel makkelijk. Je stapt de broek en schoentjes in en trekt het geheel omhoog, maar dan… Gewend als ik ben aan een droogpak met rits over de schouders zou ik nu beide armen in het pak willen steken, maar hier moet ik nu na gaan denken over de vervolgstappen.

Het pak moet eerst tot borsthoogte opgetrokken worden, dan de linker- en dan de rechterarm erin. Pas als je zo ver bent, kun je voorzichtig de nekseal over je hoofd trekken. Niet je hoofd erdoorheen wurmen! Zodra je hoofd erdoor is, moet je de nekseal zo’n 3 tot 5 centimeter naar binnen vouwen. Nu kan het pak door middel van de ritsen gesloten worden. Zorg er wel voor dat je buddy of jijzelf de rits op de schouder vasthoudt om te grote spanning op de rits te voorkomen. Vervolgens kap op, warm collar erover en dan nog eenmaal aan de deflator draaien om deze goed in te stellen. We zijn klaar voor de duik (mits uiteraard de droogpakinflator aangesloten is…).

Het duiken gaat erg lekker. Ik had verwacht dat ik wel wat problemen zou hebben met het uittrimmen vanwege het feit dat het om een trilaminaatpak gaat, maar de pasvorm is goed en dus heb ik daar geen problemen mee. Vroeger waren trilaminaat pakken wat meer in een zakvorm en had je dus last van grote luchthoudende ruimten, maar dat is hier totaal niet het geval. Daarbij doet de deflator zijn werk ook goed.

Wat wel lastig is bij deze eerste duik is de plek van de inflator, ik blijf maar op de verkeerde plek zoeken en drukken. Pas na de derde duik weet ik hem feilloos te vinden, maar als dat het enige is, waar praat je dan eigenlijk over? Na een duik of acht ben ik helemaal gewend aan de bewegelijkheid die het pak me geeft. Wat een verschil met al die andere pakken die ik ooit gebruikt heb. Eigenlijk wil ik niets anders meer. Zo tevreden ben ik erover.

Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten? Jawel, ik vind bijvoorbeeld de zolen van de schoentjes wat dun, zeker als je in Zeeland op een dijk staat met voor je een stel oesterbanken. Ze voldoen, maar ik zou ze liever met dikkere zolen hebben. Ook heb ik liever een lagere (low profile) deflator op mijn arm – dat is net iets makkelijker met het aantrekken van het stabjack. Als laatste ben ik niet zo gek op de bijgeleverde kap. De rits vergemakkelijkt het opdoen van de kap wel, maar onder water drukt die rits mij iets te veel op mijn hoofd, wat ik minder prettig vind. Het zal wel aan de vorm van mijn hoofd liggen.

Na de duik is het een kwestie van het pak goed afspoelen, drogen en de rits en seals behandelen met respectievelijk de wasstick en het talkpoeder. Overigens gaat het drogen prima met de (optionele) droogpakhanger. Je schuift de schoentjes erin en laat het pak op die manier op zijn kop ‘uitlekken’.

Conclusie

Dan komen we bij de plus- en minpunten
+ Kwaliteit van het pak
+ Pasvorm
+ Duikeigenschappen (bewegelijkheid)
+/- Schoenzolen zijn afdoende maar mogen dikker
– Hoge deflator

Een geweldig pak met een paar kleine verbeterpuntjes die je eventueel zelf (zoals de deflator) kunt (laten) oplossen. Maar ook zoals het pak nu is, is het heerlijk om mee te duiken. Jammer dat het terug naar BARE moet.

Reactie van Joep Mol van Suunto Benelux BV, importeur/distributeur van BARE:

‘Het is natuurlijk altijd leuk om een testverslag te lezen waarvan de tester zeer positief is. BARE wordt sinds 1997 vertegenwoordigd door Suunto Benelux BV en heeft in de loop der jaren behoorlijk naam gemaakt. Niet alleen door de kwaliteit maar ook door de pasvorm van deze pakken. 16 maten maar liefst en daarmee kun je nog spelen in lengte van de armen en benen. Zoals Rob al beschrijft, zijn er vele opties mogelijk om het pak helemaal naar je zin te maken. Wil je een keer duiken in het geteste pak? Dat kan dat. De erkende BARE dealers organiseren met enige regelmaat droogpak-weekenden alwaar je deze pakken kunt testen.’

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Foto’s: BARE en Rob van der Kuyl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief