Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – De Put van Ekeren blijft fascineren!

Duikreporter Dirk Van den Bergh gaat een dagje ontspannen! Samen met buddy Werner duikt hij onder in de Put van Ekeren. Altijd fascinerend!

Buddy Werner Moris plaatst een berichtje dat hij dringend aan een dagje ontspanning toe is en ik hap meteen toe!

Het begint voor Werner echter helemaal niet ontspannend: twee omleidingen op de weg naar de duikstek, met files en bovendien neemt hij na de omleiding de oprit van de autostrade in de verkeerde richting!

Ik ben ruim op tijd op de duikstek en bij de check de stek zie ik op het water een roodhalsfuut. In de winter zag ik die ook tijdens een wandeling, maar in de winter ziet hij grijs en moest ik beroep doen op de specialisten vogelaars om de weten om welke soort het ging. Nu is hij aan de rode hals duidelijk te herkennen! Het is een eerder zeldzame verschijning en zo zie je maar dat er boven water bij een duikstek die in een natuurgebied ligt ook wat te beleven valt!

roodhalsfuut-109197

Omdat Werner te laat is heb ik ook de tijd om in mijn logboek op te zoeken met hoeveel lood ik in zoet water met mijn 10l-300 bar fles dook: het is geleden van augustus 2019 toen ik er, ook hier, met Eduard Bello mee dook! Bij de opmerkingen staat dat ik met 8 kg dook en dat dit 2 kg te veel was. Dus … 6 kg! Waar een logboek al niet goed voor is hé!

Werner heeft zijn set thuis al opgebouwd: omdat het bij hem van november geleden is dat hij nog gedoken heeft, heeft hij zijn materiaal gisteren in het zwembad van de buren getest en de set opgebouwd gelaten. Dat is een beetje tijd terug gewonnen!

Hij gaat voor het eerst met multifocale lenzen duiken. Ik duik daar ook mee en ben er heel tevreden over.

Duikplan: van de steiger naar rechts en terugdraaien op 100 bar. Als er dan nog lucht over is, nog een eindje langs de andere kant van de steiger.

Om 12.15 uur liggen we erin en we volgen de rand van de grote put.

Normaal zit hier wel wat leven, maar nu komen we maar af en toe een baarsje tegen. Ik zie wel weer zo’n witte “spaghetti” bal waar rode watermijten op zitten. Vorig seizoen zocht ik op of dit hun nest is, maar ik vond of kreeg het antwoord niet.

Na 47 minuten draaien we terug en gaan nu ondieper tussen de plantengroei. Ah! Hier zit al het leven! Heel veel baarzen en voorntjes.

rode watermijten-109197

langs rand put-109197

De plantengroei is hier weer uitbundig en groeit al hoog! We komen twee plaatsen tegen waar je al bijna van een plantengrot kan spreken! Mooi! Toch altijd opletten wanneer je daar onder duikt. Werner blijft oplettend hangen terwijl ik er in ga. Daar heb je buddy’s voor hé! In het donkere gedeelte houden zich veel baarzen schuil.

Op de terugweg is het prachtig duiken tussen de “canyon’s” die door de planten gevormd worden.

We hebben nog lucht genoeg over wanneer we aan de steiger zijn en ik besluit langs de rand van de kleine put tot bij het beeld van de buddy’s te gaan om er dan aan de andere duiktrap uit te gaan.

titelbeeld 2-109197

voorntjes-109197

Het is duidelijk dat hier veel meer duikers langs geweest zijn aan het zicht te zien! Vorige keer zag ik hier ten Westen tussen de beplanting heel veel baarzen en een grote snoek. Ze zijn er ook nu weer, maar deze keer zien we slechts één schichtige kleinere snoek. Plots komt een zwarte schim voorbij: een karper! Ik probeer hem in beeld te nemen, maar door het slechtere zicht lukt dit niet goed. Hij heeft er wel voor gezorgd dat ik ondertussen niet goed meer weet waar we ons bevinden. Even kijken aan de oppervlakte … We bevinden ons tussen de twee duiktrappen in en we nemen de dichtstbije want ondertussen is de luchtvoorrad verder geslonken …

We hebben 86 minuten gedoken en gingen max 7,8 meter diep.

Werner is heel enthousiast over zijn lenzen: “Eindelijk heb ik dat kleine spul op de bodem ook eens kunnen zien! Er is een nieuwe wereld voor me opengegaan!”

We gaan nog iets eten en drinken in “De Club”, waar we onze logboeken invullen en nagenieten van deze toch weer schitterende duik in “ons Putteke”!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief