Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – De oudjaarsduik

Als je boven water komt, je avondeten al bijna kunnen ruiken: dat is het geweldige van duiken op een huisrif! Vincent Dorresteijn viert oud&nieuw in Zeeland en duikt voor de deur!


Datum:  31 december 2016
Duiklocatie: Anemonenveld en Galjoen zonder Poen

duikreport-call-to-action-350x85

image-45795_Vincent_dorresteijnOm het nieuwe jaar te vieren hebben we met het gezin een huisje gehuurd onder aan de dijk bij Wemeldinge. Het is een prachtige vakantiewoning waar vandaan ik letterlijk met mijn duikuitrusting naar de stek “galjoen zonder poen” of “anemonenveld “ kan lopen. Nadat we in Zierikzee voor de week boodschappen hebben gedaan vraag ik toch maar of mijn vrouw Marieke me even wilt afzetten met de auto. Dan kan ze gelijk even een foto maken.

Even na 16.00 staan we bij de dijk. Het is guur en koud buiten maar de Oosterschelde is vrijwel spiegelglad. Het is hoog water dus ik kan enigszins gemakkelijk te water bij “anemonenveld” ondanks dat daar geen trap is. Ik heb hier nog nooit gedoken dus ik besluit hier eens te gaan kijken. Ik kleed mij om en loop even na 16.30 in de schemering naar de waterkant. Ik krijg nog een kus en moet beloven voorzichtig te zijn. Marieke vind het maar niets dat duiken in het donker. Ik ga te water en Marieke maakt nog even even een foto waarna ik zwaai en onder water verdwijn.

Onder water zie ik dat het zicht erg goed is en nadat mijn gezicht aan het koude water gewend is valt het met de kou ook best mee. Er is bijna geen stroming en ik zwem met de lichte stroming mee naar het oosten. Op het moment is er niet erg veel leven te zien en om eerlijk te zijn doet het allemaal een beetje saai aan. Ik besluit iets dieper te gaan maar op een meter of 14 schiet mijn lamp in de spaarstand. Verdorie ik had best even mijn accu op kunnen laden van te voren! De lamp heeft nog voldoende lichtopbrengst om te kunnen duiken maar ik besluit wel ondieper te gaan. Inmiddels is het pikdonker buiten en als de lamp helemaal leeg zou zijn zie ik dus echt helemaal niets meer.

Af en toe zie ik een krabbetje of een enkele garnaal. De grote anemonen die ik verwacht had zie ik niet maar wellicht zitten die wat dieper. Het harde substraat word afgewisseld met wat zand. Enkele maanden geleden wemelde het op het zand bij de naastgelegen stek nog van het leven zoals platvissen, heremietkreeften en kleine sepia’s. Nu valt hier niet zo veel te zien. Het is niet alleen geklaag hoor want het duiken is even goed best leuk en er is altijd nog meer te zien dan in de zoetwaterplassen bij ons om de hoek.

Na ongeveer 20 minuten voel ik de stroming steeds meer de andere kant op te duwen. Ik geef me over en zwem met de stroming weer terug richting het westen. Ik zie nog een paartje galatheakreeften en warempel zie ik er vlak achter elkaar nog 1 en nog 1. Ik heb op de terugweg meer afstand afgelegd dan op de heenweg dus ik verwacht nu ongeveer bij de trap van de stek “galjoen zonder poen” te zijn. Na 45 minuten begin ik het ook wel koud te krijgen. Ik zwem weer richting de kant en als ik mijn kop omhoog steek zie ik dat ik in inderdaad een meter of 10 bij de trap vandaan ben. “I love it when a plan comes together!”

Ik klim met de trap omhoog en kan bijna vanaf de dijk het avondeten al ruiken. In een paar minuten loop ik naar het huisje en ik kleed me daar om en stap gelijk de warmte binnen. Ik warm even iets op en laat een lekker bad vol lopen, wat een weelde! Na het baden en het avondeten zitten we met zijn allen lekker in de woonkamer met een lekker plankje kaas en wat chipjes te wachten op het nieuwe jaar. Ik merk dat ik behoorlijk rozig ben en heb af en toe moeite om mijn ogen open te houden. Rond 22.00 leg ik de kinderen op bed met de belofte ze weer wakker te maken als het vuurwerk los bast. Ik heb de neiging om zelf ook even een dutje te doen maar ik houd vol.

Even voor middernacht haal ik de jongens weer op. De arme ventjes staan te tollen op hun benen maar willen even later toch graag nog even opblijven. Na het aftellen wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar en doen een toast. Helaas weer de loterij niet gewonnen maar het komende jaar beloofd weer mooie duiken te brengen dus wat wil je nog meer?

Ik wens alle duikers een gelukkig nieuwjaar en hoop op duikeninbeeld weer leuke reports te lezen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief