Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het mooiste van 2019: anemonen, kwallen en stekelhuidigen

Duikreporter Dirk maakte een compilatie van zijn beste beelden van anemonen, kwallen en stekelhuidigen. Het kijken waard! 


Datum: 2019
Duiklocatie: Oosterschelde – Bergse Diepsluis, Zeelandbrug, Strijenham, Zoetersbout, Sint Annaland, Anna Jacobapolder, Vuilnisbelt, Stavenisse Haven, Burghsluis, Plaat van Oude Tonge, Plompe Toren, Halverwege en Het Stalleke

Een grote verscheidenheid aan anemonen vind je in de Oosterschelde op plaatsen waar het hard stroomt. Hier kunnen ze voldoende voedsel uit het water plukken. Bij duikstekken Strijenham, vuilnisbelt, Plompe Toren en Burgsluis vind je grote velden zeeanjelieren. Bij de Zeelandbrug zijn veel kokeranemonen te bewonderen. De weduweroos houdt niet zo van veel stroming en die zal je dus eerder achteraan in de Oosterschelde, zoals bij de Bergse Diepsluis aantreffen. Het zijn allemaal holtedieren en neteldieren.

De anemonen hebben dit seizoen mijn aandacht getrokken. Moeilijk om ze uit mekaar te houden, maar mits een beetje opzoekwerk lukte dit toch al aardig. Ik zit écht te wachten tot er eens een specialisatie onderwaterbiologieweekend van deze prachtige dieren komt!

De kwallen behoren ook tot de holtedieren en neteldieren, uitgezonderd de ribkwallen: die hebben geen netelcellen.

De bekendste stekelhuidige is de gewone zeester. Ik zag er opvallend veel dit seizoen en dan nog in grote groepen samen. De brokkelster wordt door iedereen vervloekt omdat ze alles overwoekert, maar is op zich wel een prachtig dier met een grote verscheidenheid aan kleuren. Zeeappels waren er ook in overvloed te bewonderen.

Deze video geeft geen totaalbeeld, maar wel de mooiste beelden die ik dit seizoen kon maken.

Wat je te zien krijgt in de video: baksteenanemoon (0.11) – sierlijke slibanemoon (0.18) – slibanemoon (0.25) – viltkokeranemoon (1.05) – weduwroos (1.23) – zeeanjelier (1.44) – zeedruifje (2.23) – Amerikaanse ribkwal (2.31) – kompaskwal (2.38) – oorkwal (3.01) – zeepaddenstoel (3.08) – gewone zeester (3.39) – brokkelster (4.07) – zeeappel (4.25)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief