Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De kracht van muziek

Vind jij het ook zo moeilijk om goede muziek bij je video te vinden? Filmmaker Tim de Haan doet het anders – hij componeert zijn muziek zelf, ook voor jou.

Tim de Haan is gek op duiken in Azië en plaatste als Duikreporter al veel van zijn onderwatervideo’s op DuikeninBeeld. Heb je wel eens op de muziek in zijn films gelet? Deze is door hem zelf gecomponeerd.

Belangrijk bij onderwatervideo’s is dat de muziek ondersteunend is, zonder de aandacht op te eisen, vertelt Tim. «De muziek moet goed aansluiten bij de beelden en de sfeer en emotie die bepaalde beelden oproepen, benadrukken.»

Als je zelf onder water filmt en monteert, zul je vast wel eens hoofdbrekens hebben gehad over de muziek. Waarschijnlijk weet je heel goed te bepalen wat niet bij je film past, maar de juiste muziek vinden is weer een heel ander verhaal. Laat staan dat je de juiste muziek hebt gevonden en er rust copyright op…

Tim is zijn leven lang al met muziek bezig – hij studeerde aan het conservatorium in Enschede. Hij werkt als gitarist en is tegenwoordig ook componist en producer van elektronische (ambient) muziek. Daarnaast heeft hij zich verdiept in filmen en het bewerken van onderwatervideoproducties. «Gezien mijn muzikale achtergrond heb ik mij hierbij gespecialiseerd in het componeren van muziek bij onderwatervideo’s.» Dit doet hij onder de naam SamudraVisions.

Tim begon in 2010 -na het zien van duikfilmpjes op YouTube- met duiken en maakte zijn eerste echte duiken in Indonesië. Al na  een paar duiken nam hij zijn camera mee. Inmiddels is het ondenkbaar dat hij zijn camera boven water laat.

Zijn afstudeeropdracht aan het conservatorium stond in het teken van zijn hobby. Centraal stond de vraag welke muziek goed bij onderwaterbeelden past. Hij bekeek welke muziek er op dat moment veel werd gebruikt, welke muziek mensen en duikers associëren met onderwaterbeelden, welke instrumenten kenmerkend zijn voor onderwaterbeelden en nog veel meer.

De muziekstijlen ‘soundscapes’ en ‘ambient muziek’ werken over het algemeen erg goed achter een onderwatervideo. Deze muziekstijlen hebben een rustgevend karakter en versterken daarmee de sfeer van de onderwaterwereld. «Uit mijn onderzoek en analyses bleek welke instrumenten geschikt zijn voor de muziek. Kijk maar eens naar mijn films, dan hoor je het vast!»

Een veelgestelde vraag is of je gebruik moet maken van natuurlijke onderwatergeluiden. Het versterkt de onderwaterbeleving. Maar het geluid van de bellen en de ademautomaat van de duiker hoeft niet zo nodig aanwezig te zijn; het geluid van golven voegt wel iets toe. Heb je vooral beelden van kleurrijke koraalriffen of scholen vissen, dan kun je volgens Tim natuurlijke ‘bijgeluiden’ beter weglaten en alleen mooie achtergrondmuziek gebruiken.

Tim gebruikt de uitkomst van zijn onderzoek niet alleen voor zijn eigen videoproducties, maar heeft zich ook verder gespecialiseerd als componist en producer van onderwaterfilmmuziek.

Tims muziek bij jouw film
Inmiddels heeft Tim vier albums uitgebracht met muziek die speciaal voor onderwatervideo is geproduceerd. Deze muziek is voor iedereen gratis te gebruiken, zowel hobbymatig als voor commerciële doeleinden, zolang je SamudraVisions, het bedrijf van Tim, maar in de video noemt. Je vindt de muziek op www.samudravisions.bandcamp.com.

Ben je op zoek naar speciale muziek voor je onderwaterfilm, dan kan Tim ook speciaal voor jou muziek componeren. Wil je meer info, mail hem dan op timdehaan(at)gmail.com.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief