Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

De Jurk en het Scheepswrak – Binnenkort op tv

De ‘jurk’ is – samen met andere objecten – de tot de verbeelding sprekende vondst van de Texelse duikers. Vanaf 3 april op televisie, als podcast en als interactieve duik.

De spectaculaire vondsten die Texelse wrakduikers deden in een wrak in de Waddenzee, zijn als een episode uit een jongensboek. Het Palmhoutwrak bleek een ware schatkamer. En na alle media-aandacht en de tentoonstelling in Kaap Skil gaat het door – vanaf 3 april kun je bij NTR op NPO2 het verhaal van deze unieke archeologische vondst volgen.

De Jurk en het Scheepswrak is een veelzijdig project op drie verschillende platforms. De driedelige documentaireserie wordt uitgezonden op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2. In een vijfdelige podcastserie staat de vraag centraal van wie de jurk uit het wrak geweest kan zijn en via een online duikervaring kun je zelf het wrak bezoeken. Zowel de podcast als de interactieve duik is vanaf 3 april te beluisteren en te beleven.

Documentaire

In de driedelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak vormen de jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij ermee zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen. De directeur van het Texelse museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher worden tentoongesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities. Ze heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden?  De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

Regisseur Arnold van Bruggen: “Het maken van deze documentaireserie is vanaf de eerste draaidag in 2016 een achtbaan geweest. Alles begon met enorme verwondering over die schitterende jurk en de andere vondsten. Dat er kleding zo gaaf uit die modderige Waddenzee kan komen! Maar zoals het een schat betaamt, laat ook de jurk een spoor van conflict en ellende na. Voor sommige mensen is die zelfs een vloek geworden. Ik neem de kijker graag mee in deze turbulente ontwikkelingen. De serie is nu klaar, maar een groot deel van het wrak ligt nog gewoon in de zeebodem. Ik hoop op niets anders dan dat dat snel wordt geborgen. Er liggen nog fantastische schatten in de Waddenzee!”

Podcast

De vijfdelige audio documentaire is als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak. Van wie was de inmiddels beroemde en beruchte jurk, voordat hij op de bodem van de zee belandde, en hoe wordt geschiedenis eigenlijk geschreven? Met die vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. Ze duiken de archieven in, ondervragen duikers, kijken mee met het onderzoek en luisteren naar topwetenschappers, die allen een theorie hebben over van wie de jurk geweest zou kunnen zijn.

Interactieve duik

In de digitale speurtocht duik je naar en door het wrak, zoals de Texelse duikers het in 2014 aantroffen. Een online avontuur naar Nederlands best verborgen rijksmonument. Door te scrollen op de interactieve site waan je je een duiker, op zoek naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden. Ook reis je terug in de tijd, om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen.

Bron: NTR

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief