De juiste onderkleding | Bare
Het is geen geheim… een droogpak houdt droog, onderkleding houdt je warm. Bare geeft je tips voor de belangrijke laag(jes) onder je droogpak.
Al ruim 50 jaar maakt Bare droogpakken voor duikers. Ooit begon het als een zoektocht naar het perfecte duikpak in de koude wateren van Canada, de thuisbasis van het merk. Sindsdien hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan, niet op het gebied van de duikpakken, maar ook niet wat betreft onderkleding. Je wilt immers niet alleen droog, maar ook warm blijven wanneer je waar dan ook ter wereld duikt.
Speciale onderkleding, is dat nou zo belangrijk? Je kan toch ook die lekkere warme joggingbroek onder je pak dragen? Nee dus, want in katoen krijg je het juist koud. Hoe dik de katoenen kleding ook is.
Dat vraagt om uitleg. Vergelijk je droogpak maar eens met dat gele regenpak dat je vroeger van je moeder aan moest als je in de regen op de fiets naar school ging. Je kwam haast doorweekt aan op school. Niet omdat het zo hard regende, maar vanwege het transpireren dat je in die gele regenjas deed. Nu is zweten niet erg, maar het moet dan wel ergens heen kunnen. In je regenpak en ook in je droogpak kan het geen kant op. De kleren die je eronder draagt, zeker katoen, worden nat en je krijgt het koud.
Geen wonder dat Bare op zoek ging naar andere opties voor de onderkleding. En die hebben ze gevonden. Maak kennis met de Ultrawarmth onderkleding.
Welk onderpak gebruik je bij welk droogpak?
Dat is vooral een persoonlijke keuze. De Base Layer raden we iedereen aan. Maar verder gaat het erom wat jij prettig vindt – de een heeft het nu eenmaal eerder koud dan de ander. Belangrijk is dat jij comfortabel duikt.
De basis
Wat voor droogpak je ook draagt, het begint met de Bare Base Layer. Juist deze ademende en elastische laag zorgt dat vocht (zweet en/of condens) niet op het huid blijft liggen (en koud wordt), maar dat het juist weggevoerd wordt. Nu denk je misschien, ik kan toch ook een zweet-shirt dragen? In theorie kan dat, maar zweet-shirts zijn gebaat bij ventilatie en dat heb je niet in een droogpak. Draag de Base Layer wel direct op de huid, dus liever geen ondergoed of T-shirt eronder, want dan werkt het niet. Een belangrijke eigenschap van dit materiaal is ook dat het snel droogt en gewoon op 30 graden gewassen kan worden zonder dat het krimpt of zijn eigenschappen verliest.
Naast het afvoeren van zweet is de Bare Ultrawarmth Base Layer ook voorzien van OmniRed – maar liefst dertien thermo-reactieve mineralen vangen de lichaamswarmte op en reflecteren het als infrarood energie terug naar het lichaam. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar het is door testen bewezen. Goed voor de doorbloeding, zodat je langer warm blijft en na de duik sneller herstelt.
Zo werkt het… Joep Mol legt het uit én laat het zien in een filmpje. Klik en kijk!
Nog meer voordelen? Dankzij de platgestikte naden zit de Base Layer heel comfortabel en ervaar je geen drukpunten. Bovendien is de basislaag zo dun dat de kleding niet van invloed is op je drijfvermogen. Nare geurtjes zijn er niet bij want het materiaal is antibacterieel.
Deze Base Layer is verkrijgbaar als top en broek of als overall.
De tweede laag
Met de Base Layer heb je de eerste stap gezet – je koelt niet af als gevolg van transpiratie. Maar wie in koel of koud water duikt, heeft meer nodig om warm te blijven. Een Mid Layer isoleert en zorgt dat de kou van het omringende water minder snel de huid bereikt.
Bij Bare heb je keuze uit de Polar Stretch, de CT200 en de nieuwe Polar Xtreme (Primaloft® Gold met Cross core technology).
De Polar Stretch is gemaakt van Polartec Power stretch® materiaal en is onderkleding van fleece die je tussen het droogpak en de Base Layer draagt. De fleece is drukvast, het materiaal wordt niet samengedrukt naarmate je dieper komt. Dit betekent dat het zijn isolatiewaarde behoudt – precies wat je wilt. Het materiaal is waterafstotend, het houdt vocht niet vast en geleidt dus minder snel het koudere water.
Het fleecemateriaal is in alle richtingen elastisch, zodat je volledige bewegingsvrijheid hebt. Fijn is ook dat deze middelste laag je weinig extra drijfvermogen geeft.
Je hebt keuze uit een overall of een tweedelig onderpak met een broek en top. Je kunt er zelfs nog een laag van hetzelfde materiaal aan toevoegen in de vorm van een bodywarmer. Overigens, een paar sokken is ook best lekker warm. Wil je een P-valve gebruiken? Daar is door Bare al rekening mee gehouden.
Een andere optie is de overall van CT200 of wel 200 grams compressed thinsulate. Echt een onderpak voor wie de voorkeur geeft aan een ‘wolletje’. Thinsulate isoleert enorm goed – het zijn dunne laagjes stof met daartussen lucht. Juist die lucht isoleert.
Maar houd er wel rekening mee dat Thinsulate naarmate je dieper gaat, wordt samengedrukt en de isolatiewaarde dus minder wordt. Het heeft ook meer volume, wat can invloed is op je drijfvermogen. Daarbij raakt thinsulate na veelvuldig wassen zijn werking kwijt.
Het materiaal zelf is niet elastisch, maar daar heeft Bare iets op gevonden. Op de taille, de schouders en de knieholten, waar bewegingsvrijheid een must is, zit een tussenstuk van dun neopreen. Dat is niet alleen elastisch, maar ook warm
Ultieme warmte
De Polar Xtreme is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van onderkleding. Gemaakt van Primaloft® Gold met Cross Core technologie is deze ademende en compressiebestendige onderkleding voor ‘die hards’. Het mag dan wel dun aanvoelen, isoleren doet het pak als de beste. De isolatiewaarde is zelfs een factor drie hoger dan de Mid layer, wat voor velen een warmtevest in echt koud water overbodig maakt. Een combinatie van de Bare Ultrawarmth Base Layer met de Polar Xtreme Full geeft zelfs de grootste koukleum een warm gevoel. En dat allemaal dankzij geavanceerde thermische technologie.
Net als de andere onderkleding van Bare heeft ook de Polar Xtreme lussen op polsen en enkels, handig bij het aantrekken. De rits die je twee kanten op kunt openen, is een uitkomst voor de plasstop. Voor de mannen dan, op de damesmodellen is het mogelijk het pak alleen op het zitvlak open te ritsen zodat ook zij naar de toilet kunnen zonder het pak helemaal uit te trekken.
Droog duiken in warm water
Ja, een droogpak kun je ook prima gebruiken in warm water. Uiteraard pas je daarop je onderkleding aan. In veel gevallen heb je voldoende aan de Bare Ultrawarmth Base Layer. Al was het alleen maar vanwege de transpiratie boven water.
Tip!
Wil je wel eens met eigen ogen zien en ervaren hoe de Base Layer van Bare werkt? Kom op Duikvaker naar de stand van Bare, waar het principe wordt gedemonstreerd. Je zult ervan versteld staan.